Банковата ни система е стабилна. Това заяви в специално интервю за NOVA гуверньорът на Българската народна банка – Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

– Колко стабилен е банковият сектор у нас към този момент?

„Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”

– В България има ли инициатива от страна на търговските банки в помощ на крайния потребител, на клиентите?

Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко – отсрочване на плащането по банкови кредити.

– Съветът ви към хората, които имат ипотечни кредити в момента?

Те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.“

– Отворихме дума за хората с кредити, но не споменахме нищо за хората с депозити. Там съветниците казват – без резки движения в такива ситуации, това ли е и вашият съвет?

Те нямат много голяма маневреност. Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук