Установихме, че осем лицензирани хазартни оператори са прилагали закона така както са преценили, със сигурност неправилно. Някой от тях са с отнет лиценз. Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на депутатски въпрос по време на извънредното заседание на бюджетната комисия.

Въпросът бе дали ще има специални мерки за събираемост от фирми с обороти за стотици милиони левове. Депутат заяви, че само от фирмите на Божков не са внесени 700 млн. лв.

„За някой от тях лицензът е отнет временно заради неизпълнение на задълженията си към бюджета. Тази сума възлиза сумата около 700 млн. лв. Не сме установили други хазартни оператори, които са ощетили бюджета“, разкри още Горанов.

„Ако до 3 месеца не изпълнят задълженията си, ще имат перманентно отнет лиценз“, каза още той.

„Имам намерение да предложа контролните функции да бъдат поети от НАП. Извънредната ситуация отлага за кратко тези мои планове, но скоро ще направя предложение за по-добър контрол над хазартните игри“, допълни финансовият министър.

Припомняме, че само преди дни Държавната комисия по хазарта (ДКХ) забрани дейността на „Евофутбол“ за срок от 3 месеца. Това е поредната фирма за залози, свързана с хазартния бос Васил Божков, която затваря.

Обвиненията към „Еврофутбол“ са , че държавната такса е плащана върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота. Предполагаемите загуби за бюджета от това са над 300 милиона лева.

В момента председател на ДКХ е Георги Йорданов. Той бе назначен на поста от министъра на финансите Владислав Горанов временно. До това се стигна след като Александър Георгиев поиска сам да бъде отстранен от поста на председател на Комисията. Георгиев бе привлечен като обвиняем по делото срещу Божков.

Към момента Божков е в ОАЕ. Той избяга там заедно с Георги Попов. За екстрадацията им у нас има изпратено писмо до емирствата.

На хазартния бос са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, притежание и отчуждаване на културни ценности. Божков е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук