Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот повдигна въпроса за евентуални финансови санкции срещу Унгария в отговор на използваните от унгарския премиер
Виктор Орбан авторитарните мерки в борбата срещукоронавируса, предаде ДПА.

Не можем да обясним на нашето население, че страни финансират голяма част от държавните си инвестиции с европейски пари и след това нарушават принципите на ЕС, посочва Михаел Рот в публикуван днес във вестник „Велт“.

Той каза, че трябва да има възможност да се одобрят европейски финансови санкции с квалифицирано мнозинство като част от сегашните преговори на блока по бюджета за 2021 година.

В понеделник унгарският парламент, доминиран от партията на Орбан – Фидес, даде на правителството широки правомощия да се бори с кризата с коронавируса. Приетият закон, който няма срок, дава право на Орбан да управлява с декрети в някои случай без парламентарен контрол.

Същевременно не закъсня реакцията и на Орбан – консервативният унгарски премиер отхвърли критиките на Европейския съюз срещу неговата авторитарна политика, като каза, че те идвали от „брюкселския мехур“, предаде ДПА.

„С какво се занимават в Брюксел? С нас. А те би трябвало да работят за спасяване на човешкия живот – това е, което спешно се изисква сега. Не разбирам хората, които са се затворили в брюкселския мехур“, заяви Орбан по националното радио.

Полемиката между Будапеща и Брюксел се разрази, след като в понеделник унгарският парламент, в който управляващата партия ФИДЕС на Орбан има огромно мнозинство, гласува широки пълномощия на правителството в условията на кризата, причинена от коронавируса. Законът, приет без времево ограничение на строгите мерки, позволява на Орбан да управлява с декрети, а в някои случаи и без парламентарен надзор.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук