Унгария изрази днес съжаление, че е жертва на „лов на вещици“ и на „клеветническа кампания“ заради специалните мерки, приети за справяне с кризата с коронавируса. Те са критикувани от Европейската комисия и от няколко държави членки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Жертва сме на политически лов на вещици и на координирана клеветническа кампания в медиите“, заяви във видео, публикувано в Туитър, говорителят на правителството Золтан Ковач.

Унгарският премиер Виктор Орбан разполага от понеделник с новоприет закон, който значително засилва правомощията му на основание борбата с пандемията.

В писмо, адресирано до председателя на Европейската народна партия, тринадесет партии-членки на ЕНП – най-голямото политическо семейство в ЕС, настояха днес за изключването на ФИДЕС- Унгарски граждански съюз, формацията на премиера Орбан.

„Искаме изключване на ФИДЕС от ЕНП. Развитието на ситуацията потвърди убеждението ни, че ФИДЕС, с настоящата си политика, не може да се възползва изцяло от членството си в ЕНП“ пише в документа.

Сред подписалите писмото е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Но никоя от големите политически формации като германския Християндемократически съюз и испанската Народна партия не са сред подписалите.

Искането на тези 13 партии ще позволи на Доналд Туск да даде началото на процедура за изключване. Това ще е третият път, когато такова искане по отношение на Виктор Орбан, ще бъде обсъждано. Предишните два опита се провалиха, тъй като неговите съюзници, особено ХДС, отказаха да гласуват за изключване.

От месец март 2019 г. обаче, членството на ФИДЕС е временно суспендирано.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук