Ще отбележим под някаква форма Деня на храбростта, обяви още новият началник на отбраната

Армията вече изготвя предварителни планове за евентуално участие на армията при различни процеси, свързани с извънредното положение. Това стана ясно от интервю по БНР на най-висшия военен – началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той пое поста само преди няколко дни след като първо правителството предложи, а после и президента издаде указ за неговото назначаване.

„Ролята на българската армия във форсмажорните обстоятелства е ясна. Извършваме предварително планиране. Имаме натрупан опит с органите на МВР. Логиката е да бъдем в помощ на МВР, те са на първа линия. Може да отидем на границата, да помогнем за ограничаване на придвижване – това са част от опциите, в които можем да помогнем“, обяви Ефтимов пред Националното радио. Участието на армията бе разрешено със закона за извънредното положение, но на практика за излизането й по улицата трябва и нарочен акт на Министерски съвет.

Евтимов поясни, че има два положителни резултата за Covid-19 на военнослужещи, единият е зад граница, в Букурещ, предстои да бъде изписан, а другият случай е от Карлово, лекува се в Пловдив и е стабилизиран. „Приоритет е здравето на военнослужещите. Но трябва да предприемем мерки в съответствие с обстановката. Бяхме пред дилема дали да започнем мисиите, дежурствата не могат да спрат, плаването на корабите и летенето на самолетите, също“, допълни адмиралът. 

По думите му в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет, „възможно е разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план“. 

Адмирал Емил Евтимов подчерта, че Денят на храбростта и Българската армия – 6-и май, е под въпрос. „Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук