Трябва да сме дисциплинирани, за да не се налага да се въвеждат по-строги мерки. Трудно се дават оценки в такова време, но искам да благодаря на всички софиянци, които спазват указанията и съветите за максимална физическа изолация“, каза столичният кмет. Това коментира в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова поясни, че подкрепят лекарите, медиците, които са на първа линия. Тя призова всички да сме дисциплинирани и отговорни, за да не ги поставяме в ситуации като в Италия и Испания, в които трябва да избират. По думите ѝ най-важното в момента е хората, грижещи се за чистотата на столицата, да работят, за да може да се извършва нужната дезинфекция.

Обмисляме заедно с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) варианти за удължаване на валидността на картите за градския транспорт и служебния абонамент за Синя и Зелена зона за времето, в което не са действали, уточни кметът. По думите й, най-големите загуби са в сектор “Транспорт“, тъй като ЦГМ отчита загуби за месец март в размер на около шест милиона лева, а трите транспортни оператора за около 6,5 млн.лева, като очакванията са намалението на приходи през април да е още по-сериозно.

Фандъкова коментира критиките от опозицията , че трябва да има повече икономически мерки в помощ на бизнеса. ,,Ясно е, че трябва да предприемаме мерки за срива в някои сфери. Затова от първите дни, заедно с предприемане на мерките за дезинфекция и помощ на нуждаещите се хора, предприехме мерки за бизнеса“, допълни столичният кмет. Тя припомни, че към Столична община беше създаден и Икономически съвет.

,,Поканих общински съветници от всички политически сили. Те имат свои предложения, които ще допълнят към предложенията на Съвета така че да се погрижим за малките и средни предприятия, които търпят най-големи загуби. Имаме пълно съгласие да освободим от такса “Тротоарно право“ всички заведения, които не работят в периода на извънредно положение, както и освобождаване от наем на общински терени. Предвиждаме и гаранции за малките и средни предприятия, за да може да се подпомогнат и да започнат работа след кризата“, допълни Фандъкова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук