Парламентът обсъжда три проекта за намаляване и замразяване на депутатските заплати

Депутатите от НФСБ предлагат на Народното събрание депутатите да работят без възнаграждения във времето на извънредното положение. 

„Виждаме, че е трайна тенденция хиляди фирми да спрат и стотици хиляди работници да останат без възнагражденията си. Най-солидарното и показващо реална съпричастност е това решение – народните представители да не получават възнаграждение от 1 април до времето на извънредно положение“, заяви по време на днешните дебати в парламента зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев. 

„Не е толкова страшно колеги – депутатите от НФСБ вече дариха цялата си заплата за месец март и с тези средства закупиха респираторен апарат за нуждите на Инфекциозна болница в София“, добави още Ячев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова заплатите на политическия елит да не се увеличават автоматично с ръста на средната, а да се определят на база на минималната заплата, предаде БГНЕС.

Управляващите предлагат „замразяване“ на депутатските възнаграждения до края на извънредното положение, които досега се преизчисляваха на всеки 3 месеца. От опозицията обаче настояват изцяло нова формула за определянето им, базирана на размера на минималната заплата за страната ни.

Корнелия Нинова цитира свое изказване от парламентарната трибуна, направено по време на стари обсъждания по същата тема. 

„Това не е популизъм, а справедливост, осъзнаване на проблема. Това ще покаже дали сме разбрали, че народът ни не приема привилегирована класа. Това ще покаже дали искаме да развържем това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем в тази топка и ще я разкъсаме, или народът ще я изрита от терена на политиката и ще пусне нови отбори тук, които ще му гарантират по-добро бъдеще“, заяви Нинова и допълни – „Заставам зад всяка една от тези свои думи“.

„Въпросът не е дали да дразним народа си, а дали сме осъзнали неравенството като проблем и дали търсим пътища да го решаваме“, каза още лидерът на левицата.

Парламентът обсъжда три проекта за намаляване и замразяване на депутатските заплати

От 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не са преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец от предходното тримесечие, ако така определеното месечно възнаграждение е по-високо от получаваното през декември 2019 г. Предложението на ГЕРБ предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение. Всички допълнителни начисления ще продължат да се извършват съгласно правилника за работа на парламента.

Актуализацията на месечните заплати се извършва и по отношение на лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с тези на депутатите, вкл. на ръководството на парламента и на постоянните комисии.

Спестените пари ще останат в бюджета на НС и след това пренесени в бюджета на страната.

Тези пари да бъдат внесени от ръководството на парламента за борба с коронавируса по сметка на Министерството на здравеопазването при изрично решение на НС, предложи Йордан Цонев от името на ДПС.

„Воля“ предлага намаляване на основното възнаграждение от 1 април до отмяна на извънредното положение на ниво минималната работна заплата за страната.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук