pixabay.com
pixabay.com

Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни, обяви в студиото на Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно. За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които дават бързи кредити.

Председателят на Асоциацията на банките обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци и този анализ не е толкова труден. За гражданите трябва да се отчете това дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

Петър Андронов каза още, че към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието й. Той обясни, че хората, които имат застраховки на кредитите си, ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.

„Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през труден период, да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук