Над 1 200 000 заразени с COVID-19, Италия бележи спад на жертвите

Броят на потвърдените случаи на заразени с вируса по света е достигнал 1 274 923, според данни на университета „Джонс Хопкинс“, който следи развитието на пандемията в продължение на месеци.

САЩ все още имат най-голям брой потвърдени случаи – 337 620, следвани от Испания и Италия, съответно с 131 646 и 128 948 заразени.

Най-голям брой смъртни случаи, причинени от вируса, отчете Италия – 15 887 души, 21 815 души са се възстановили.

В световен мащаб починалите са 69 444.

Повечето от заразените ще се възстановят, посочват от университета, като допълват, че досега 260 247 души са оздравели – повечето от тях в Китай.

В САЩ само в събота новите смъртни случаи са 1 344. Това е поредният тъжен рекорд за едно денонощие от избухването на пандемията. Най-тежко продължава да е засегнат щатът Ню Йорк, където са регистрирани 40 на сто от смъртните случаи. 

Италия от своя страна отчете най-ниска смъртност, причинена от новия вирус от 19 март насам, което доведе общия брой на смъртните случаи – най-високият в света, до 15 877.

Общият брой на заразените до момента, включително възстановяванията и смъртните случаи, достигна 128 948, което е 3,5 на сто повече от вчерашния ден.

Повечето от случаите на заразяване са регистрирани в Европа, сочат статистиките.

Във Великобритания жертвите на коронавируса може да достигнат от 7 000 до 20 000, предупреждават учени. През последното денонощие в страната са починали 621, което е по-малко, отколкото предишния ден. Така общият брой на починалите става над 4 900. 

В южната ни съседка Гърция втори мигрантски лагер беше поставен под карантина за срок от 14 дни, след като мъж е дал положителен резултат за коронавирус. Лагерът са намира северно от Атина. 

Във вторник, друг лагер, отново край столицата, стана първият с потвърдени случаи на COVID-19. Шестима души също са дали положителни резултати на остров Лесбос, където се намира един от най-големите лагери за мигранти с 8 000 души.

Междувременно в съседна Турция властите обявиха, че работещите младежи, включително заетите в сезонна земеделска работа, ще бъдат освободени от забраната за напускане на домовете в определени часове. Тази мярка беше наложена като част от по-строгите мерки срещу овладяването на епидемията от коронавируса.

Служителите в публичния и частния сектор, както и сезонните селскостопански работници на възраст между 18 и 20 години вече ще бъдат освободени от ограниченията за напускане на домовете си, съобщават от вътрешното министерство, информира БГНЕС.

Хората на възраст над 65 години или тези с хронични заболявания са обект на задължителна самоизолация в Турция.

Смъртните случаи, причинени от инфекцията в 83-милионната страна достигна 574, след като 73 души загубиха живота си през последните 24 часа, сочат данни, публикувани от здравния министър Фахретин Коча.

„Нека останем вкъщи. Благодаря на младите хора, които създадоха модел за всички с поведението си“, написа Коча в Twitter.

 

В Русия само за денонощие броят на заразените с коронавируса е скочил с нови 658 души, съобщава оперативният щаб за борба с разпространението на COVID-19, цитиран от РИА „Новости“.

Новите случаи са регистрирани в 14 руски региона, като най-много са те в Москва – общо 536. Възможно е дори шефът на Спешна помощ в руската столица Николай Плавунов също да е заразен, съобщава РЕН ТВ. Отбелязва се, че медикът се е самоизолирал в своя работен кабинет. Той е тестван за коронавирус, след като възникна подозрение, че е инфектиран неговият заместник Дмитрий Гаврилов и заместникът по медицинската част Георгий Веденски.

Общата численост на заболелите руснаци достигна 5389, като от тях 3893 са московчани. Русия отчита и 45 смъртни случая, както и 355 оздравели.

Освен в Москва се съобщава за нови 20 случая в Санкт Петербург, по два в крим и на Камчатка, както и в няколко други руски области. Към момента, по данни на СЗО, минимум 1,05 милиона души по света са се заразили с коронавирус, а над 57 хиляди души вече са починали.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук