pixabay.com
pixabay.com

Нобелистът д-р Питър Дохърти, който е имунолог, предупреди да внимаваме с опаковките на храната, която внасяме в домовете си по време на пандемията от Covid-19, съобщи австралийският в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

„Макар и опаковките да не са такъв проблем, като да стоиш до човек, който кашля и киха, струва си да се замислим за възможна зараза, когато хващаме кутията с пица или пластмасова опаковка“, каза проф. Дохърти, който преподава в университета в Мелбърн. 

Коронавирусът пребивава върху картон и хартия до 24 часа, а върху пластмаса – до 9 дни. 

„Най-добрият подход към картонените опаковки е да сме внимателни“, съветва проф. Дохърти. „Добре е, когато храната се извади, кутията да се изхвърли веднага и ръцете да се измият“.
Що се отнася до пластмасовите опаковки, той препоръчва храната да се премества в собствена кутия и отново ръцете да се измият. Възможно е също кутиите да бъдат напръскани с дезинфекциращ спрей. 

Според Тимъти Нюсъм от университета в Сидни през пандемията е разумно плодовете и зеленчуците да се мият със сапун. 

„Трябва да помним, че всяка повърхност е потенциално заразена“ – обясни Тимъти Нюсъм.

Според професор Дохърти е добре маските да се отпускат под брадичката, ако човек е на открито. Той има и друг довод, освен да подишаме чист въздух – маските лесно се навлажняват и това увеличава риска от заразяване.

Питър Дохърти печели Нобелова награда за медицина и физиология през 1996 г. за описването на механизма, с който левкоцитите откриват и унищожават клетки, заразени с вируси.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук