Болно от COVID-19 17-годишното момче е заразило 7 свои съученици, даде пример шефът на Националния кризисен щаб

„Интересен е 17-годишният младеж, който е трябвало да бъде под карантина, но е заразил 7 човека. Което показва, че тумбите, които се движат по София, за изключително рискови и могат да заразят много хора.“ Това каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националният кризисен щаб за борба с коронавируса. 

Ген. Мутафчийски обясни, че не трябва да забравяме, че всеки може да се зарази.

„Пример е премиерът на Великобритания, който от вкъщи директно постъпи в интензивно отделение“, обясни още той. 

„В Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват, а при нас всяко медицинско лице при необходимост се тества. В Бърза помощ има над 900 човека персонал, от които над 100 вече са тествани и продължаваме“, сподели ген. Мутафчийски. 

„Броят на заболелите не намалява, а се увеличава, но има една тенденция за по-плавно увеличаване. Отчита се такава тенденция в Италия. В Китай не е загинал нито един в последното денонощие, но има регистрирани 34 случая. Виждате, че в САЩ нещата вървят много бързо. Следим много внимателно тенденцията. При нас нещата се задържат в едни и същи граници и е рано да се направят изводи по този въпрос“, обясни той. 

Ген. Мутафчийски подчерта, че границите на страната в момента са затворени за чужди граждани, като изключение са само и единствено превозвачите, за които трябва да има коридор, за да се правят доставки. 

„Със сигурност до Великден трябва да останат тези мерки. Това е нашето мнение“, категоричен е той. 

Припомняме, че вчера проф. Иво Петров съобщи голяма новина за ново лекарство, за което се предполага, че лекува корнавирус. Ген. Венцислав Мутафчийски коментира това твърдение и обясни за колко време „Ивермектин“ може да убие вируса. 

„Лекарството се изследва в Австралия. Дадено е, че за 48 часа унищожава вируса, но проучването е в начална фаза. Това лекарство е много масово, има го в целия свят, включително и в България и има възможност за производство в много количество“, обясни той. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук