„Парите за такса „Коронавирус“ ще бъдат върнати“, съобщи на брифинг Екатерина Захариева

Дисциплинарно производство ще бъде образувано срещу консула ни в Хага, който беше отзован. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.

„Получихме информация в София за това, че на 6 април самоволно в нарушение на законите е въведена такса коронавирус от консула ни в Хага. Малко са гражданите, на които е събрана такава такса – това са двама души. По 5 евро е въведена такса, а 10 евро е била за чужденци“, обясни Екатерина Захариева.

„В момента, в който е разбрал посланикът ни със становище е обяснил, че това е крайно незаконно и недопустимо и е грубо нарушение на редица закони. На 7 април получих доклад от постоянния секретар, който е базиран на подробен доклад на дирекция „Консулски отношения“, добави Захариева.

„Парите за такса „Коронавирус“, искани от консулството в Хага, ще бъдат върнати“, каза още министърът.

„На 6 април е въведена такава такса от консула, слава Богу, малко са хората, които са я платили”, обясни Захариева. Потърпевшите трябва да се свържат с МВнР, за да си получат парите обратно. Досега е ясно, че поне двама души са я платили – един българин и един чужденец. 

„Веднага след като разбрахме, на консула му е обяснено, че това е недопустимо и в нарушение на редица закони“, каза Захариева.

Срещу Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Той вече е отзован. 

„Това не е първото нарушение на въпросния консул, вече е стигнал до там, че си позволява да събира и такса. Решението е да му бъде предсрочно прекратена командировката, да бъде върнат веднага в София и ще процедираме по закона чрез образуване на дисциплинарно производство, каза Захариева. Наши съграждани и друг път са имали проблеми по отношение на работата на този консул. Спряхме това незаконно действие, надявам се това да не доведе до уронване на престижа на задграничните ни служители от всякакъв ранг. Обяснението му е, че е искал да събира таксата, за да осигури предпазни заграждения отвън пред консулската служба. Тази служба е ремонтирана 2019 г. въведен е електронен портиер и т.н. той е предприел действия за наемане на прегради отвън, това са временни прегради, това е мотивът, но какъвто и да е той, не може в грубо нарушение на законите сам да събираш такса от български граждани“, категорична е Захариева.

Дисциплинарният съвет ще заседава, когато Свилен Илиев се прибере. Според Захариева едно от най-големите наказания за един дипломат е предсрочното прекратяване на мандата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук