Позицията на Белия дом е, че Иран разполага с достатъчно средства

САЩ възнамеряват да блокират предоставянето на кредит от МВФ за Иран на стойност 5 милиарда долара за борба с коронавируса, съобщи „Уол Стрийт Джърнъл”, позовавайки се на информация от администрацията на президента.

Позицията на Белия дом е, че Иран разполага с достатъчно средства за борба с разпространението на вируса. А ако Международният валутен фонд (МВФ) финансира властите в Техеран, те ще използват парите не за политическите си цели в Близкия Изток.

САЩ са най-големият акционер на МВФ, което до голяма степен е определящо дали поисканите от някоя държава пари ще бъдат отпуснати. В същото време някои от останалите членове на организацията може да не споделят позицията на Вашингтон и да гласуват в полза на друго решение.

Според Вашингтон, Иран разполага с милиарди долари във Фонд за национално развитие, който се формира от приходите от продажбата на нефт и газ. Специалният представител на САЩ за Иран Байран Хук смята, че Техеран просто трябва да пренасочи за борба с коронавируса средствата, които изразходва за различни военни операции.

На 12 март министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че Иран ще поиска от МВФ помощ в размер на 5 милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса в страната.

Според последните данни, в Иран броят на заразените надхвърля 62 000, а смъртните случаи, свързани със заболяването са 3 872.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук