pixabay.com
pixabay.com

Обявените вчера от президента Владимир Путин допълнителни мерки в подкрепа на руската икономика във връзка с коронавирусната пандемия не променят принципите на тази подкрепа, но съществено я разширяват, пише „Комерсант“.

Вестникът изброява подготвяни преференции за новите безработни и за малкия бизнес в Русия. Общата стойност на промените за бюджета на страната – десетки милиарди рубли, остава умерена, изтъква „Комерсант“.

Премиерът Михаил Мишустин заяви пред групата на либералдемократите в Държавната дума (долната камара на парлачента), че заради разпространението на вируса Русия няма да получи през 2020 г. голям дял от очакваните доходи, което ще е сериозен удар за бюджета, посочва обаче „Известия“.

По думите на Мишустин досегашните мерки в подкрепа на бизнеса може да се окажат недостатъчни и кабинетът събира предложения за нови, включително от политическите партии. В друга статия изданието цитира източници, според които властта на федерално ниво може да освободи бизнеса от данъци, ако икономиката не се съвземе до есента.

На съвещание с губернатори Путин обеща нови мерки в подкрепа и на гражданите, предимно за семействата с деца и временно останалите без работа. Междувременно полицията в Москва получи право да търси отговорност от нарушителите на обявения режим на самоизолация. А столичният кмет Сергей Собянин изтъкна в своя блог, че въпреки суровите мерки за възпиране на COVID-19 управата в никакъв случай не бива да забравя за икономиката на града, не бива да спират например големите проекти като строежа на метрото, на нови пътища и жилища, информира в ред материали „Росийская газета“.

„По-страшно е да останеш без пари, отколкото да пипнеш коронавирус“, цитира „Свободная преса“ московчани, помолени от всекидневника да коментират борбата с новата болест и спирането на ред предприятия.

„Хората нямат нужда от отсрочки на плащанията, а от свежи пари. Още сега. Просто за да не тръгнат да плячкосват магазините, за да няма гладни бунтове. А ето че за втори път чуваме от президента Путин все същото: пари няма да ви дадем“, отбелязва пред вестника политологът Николай Платошкин.

„Русия е спестила до днес към 18 трилиона рубли. Но те ще се дават на хората на час по чаена лъжичка“, предрича пред „Комсомолская правда“ икономистът Никита Кричевски.

Трябва да се създават предпоставки за връщане на компаниите към нормална работа в условията на пандемия, припомня „Труд“ изявление на Владимир Путин пред губернаторите. Режимът на самоизолация в Русия обаче няма да бъде вдигнат до юли, прогнозира консултантската фирма „Бостън консалтинг груп“.

„Според песимистичния сценарий руската карантина ще приключи най-рано след една година – ще трае, докато не изобретят ваксина“, предполага терапевтът Захар Лейкин, говорил пред вестника.

„Вирусът на алчността“ е заглавие от „Аргументи и факти“, който разказва как спекуланти и мошеници в Русия печелят от COVID-19. „Правейки пари от страховете на хората, измамниците използват всички възможни начини – от социално мародерство, банално завишавайки цените на търсени стоки, до открито криминални дейности“, посочва изданието. „В месинджъри и социални мрежи се изсипват например оферти за продажба на пропуски и справки за свободно движение из страната. Други шмекери пробутват на хората скъпи устройства – уж за защита от коронавируса, каквито още не са измислени. Трети предлагат всевъзможни муски и талисмани против болестта на най-различни цени според фантазията и алчността на продавача“, изрежда „Аргументи и факти“.

„Независимая газета“ разглежда пандемията като тест за опозицията в Русия. „Противниците на властта са длъжни да разкажат какви решения биха вземали днес те самите“, заявява всекидневникът.

„Опозиционерите системно критикуват в интернет действията на Кремъл във връзка с коронавирусната криза. Основните теми са съвсем очевидни. Недостатъчната подкрепа за дребния и средния бизнес, отказът на властите да поемат отговорност и да обявят обща карантина, слабата готовност на здравната система за борба с болестта и т. н. Точно сега обаче опозицията трябва да мине на друго равнище в мисленето и действията си. Политиката – както и всичко останало, минава в онлайн режим, аудиторията на опозицията се разширява и е време тя да демонстрира собствената си компетенция“, обяснява „Независимая газета“.

„След пандемията ще се наложи всички страни да направят избор – дали да се ръководят занапред от националните си интереси или пак да участват в глобални обединения“, пише „Взгляд“.

„Западът не успя да се справи нито с вируса, нито с икономическата криза – очаква го мощна вълна от леви протести. Затова пък Москва и Пекин ще станат пример за подражание. Това са изводи на водещи руски експерти“, добавя електронният вестник в репортаж за кръгла маса под наслов „Бъдещето на световната система“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук