pixabay.com
pixabay.com

В детските градини да заработят дежурни групи, които да посрещат децата на работещи в извънредната ситуация – медици, полицаи, пожарникари и други. Такава възможност се обмисля в момента в Пловдив и цялата страна. В началото на седмицата имахме конферентен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев, негови заместници и профсъюзите, потвърди зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Идеята била да се търси вариант, което ще удовлетвори всички страни. Чакаме решение и разяснения от министъра на образованието, каза Стоянов. 

 Вече е дал задача на директорите на детските градини да проучат нагласите на педагозите под тепетата и във връзка с друго от предложенията на национално ниво – да започнат дистанционно занимания с децата. Идеята е те да са в посока формиране на компетентности, а трудът на учителите да се приравнява 2 към 5 или 3 към 5 часа. Обмисля се решение и за обслужващия персонал в детските градини, който е в още по-трудно положение – полагащият му се годишен отпуск вече изтича.  Намеренията са непедагогическият персонал да бъде ангажиран с дребни ремонти, почистване, облагородяване на двора и др.

 Причината да се обмисля разкриване на дежурни групи е, че около 50% от заетите у нас не са престанали да работят, каза националният лидер на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той уточни, че това е обсъждано още на Отрасловия съвет в петък. Необходимо е обаче социалният и образователният министър да огледат такава възможност съвместно с Националния кризисен щаб.  Намерението е в дежурни групи да има десетина деца от семейства с ключови в настоящата ситуация професии, при изключително сериозни мерки по отношение на режим и хигиена.

 Колкото до учителите, вече имало добри практики  във Варна, Бургас и Стара Загора детски градини да работят с родителите и децата от разстояние. Пловдивски забавачки също поддържат контакт, пращайки задачки за оцветяване, приказки, песнички и др. По думите на Петров, в Стара Загора и Велико Търново е пробвана и схемата непедагогическият персонал да е по график на работа, като е ангажиран с почистване и поддържане на сградите на детските градини.

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук