Новият коронавиус SARS-Cov-2 (COVID-19 са нарича заболяването, което предизвиква – б.р.) заразява едновременно повърхностите и въздуха в близост до пациентите и на 4 метра от тях. Това сочи изследване, направено в болница на китайския град Ухан и публикувано от американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията, пише dnes.dir.bg.

Китайските учени са взели проби в реанимацията (с 15 пациенти) на болницата в Ухан между 19 февруари и 2 март, както и от общото отделение с по-леко болни пациенти (24 пациенти). Болницата Хуошъншан е била построена за 10 дни от работници в началото на епидемията в града. Пробите са били взети от пода, компютърните мишки, кофите за отпадъци, маските на пациентите, рамките на леглата и дръжките на вратите, защитното облекло на медиците, вентилационните отвори, както и от въздуха в стаите на няколко места.

„SARS-Cov-2 присъстваше доста във въздуха и по повърхността на предметите в реанимацията и в общото отделение, което води до потенциално висок риск от зараза за лекуващия персонал и за други близки контактни лица“, казват учените.

Най-заразените зони са били близо до пациентите в интензивно отделение, а най-заразените предмети са били мишките, следвани от кофите и от леглата и дръжките на вратите.

Но по половината от подметките на обувките на лекуващия персонал е имало също следи от вируса. „Препоръчваме силно на хората да дезинфекцират подметките на обувките, преди да излязат от отделенията, в които има пациенти COVID-19“, казват изследователите.

Те препоръчват и дезинфекция на маските след употреба, преди те да бъдат изхвърлени.

Вирусът е бил открит също и във въздуха, по-често близо до леглото на пациента, отколкото до работното място на медиците. Но веднъж учените открили вируса във въздуха на 4 метра от болния, което ги навежда на извода, че максималната дистанция на предаване на капчиците с SARS-Cov-2 може да бъде 4 метра.

Вирусът е бил открит и върху вентилационните отвори, откъдето въздухът излиза от стаята.

Предвид значимата заразност на средата около пациентите, учените смятат, че изолирането у дома на хора, за които се предполага, че са с COVID-19, може да не е най-ефикасната стратегия за контрол на заразата. Основният начин на зараза с новия коронавирус е чрез капчиците, които са относително големи и които се образуват при кашляне и кихане. Но капчици се изхвърлят и при говорене и дишане и присъствието на коронавируса в достатъчни количества в тях, поражда интензивен научен дебат, припомня Франс прес.

Изследването на китайските учени обаче си има и предели. То позволява да се открие наличие, но не и количеството на вируса, който може да заразява. Казано с други думи, това че вирусът се изхвърля във въздуха при дишане или кихане от заразените пациенти и може да прелети до 4 метра, не означава, че вирусните частици ще са в достатъчно количество, за да заразят някого.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук