648 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. За последното денонощие още 24 души са дали положителна проба за коронавирус, от тях в болница са 12. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Няма нова област, засегната от вируса.

Мъжът, починал преди 2 дни в „Пирогов“, е дал положителна проба за COVID-19. Така жертвите вече са 26. Общо починали са 14 мъже и 12 жени. Средната възраст на загиналите е 64 години. 

В болница общо са 231 души, като 32 са в интензивно отделение. 

36 са случаите на заразени лица медицински персонал. Има три нови случая – един санитар в „Пирогов“, една лаборантка и една санитарка в Кърджали.

Началникът на Оперативния щаб за пореден път отправи критики към онези, които не спазват противоепидемичните мерки. 

„С оправяне на времето се наблюдават множество групи, които обикалят улиците. Това е много обезпокоително. Ще предложим задължително носене на маски на определени места“, заяви по време на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски. 

Той разкри и как протича заболяването. 

„От момента на заразяването до проява на симптомите средно минават около 4-5 дни. От проявата на симптомите до тяхното засилване минават още 5 дни. Обикновено пациентите се влошават на 11-ия ден. Тогава се включва и интубацията. Смъртта може да настъпи до 4 дни след това“, поясни Мутафчийски. 

Регистрираните случаи за денонощието по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: София – 15; В Кърждали – 2 ; Пазарджик – 1 ; Велико Търново – 3; Сливен – 1; Бургас – 1; Смолян – 1.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук