Руснаците обичат херинга. В тази рецепта обаче рибата е скрита. Или по-точно – увита с дебел слой зеленчуци. “Херинга под шуба“ е кулинарна класика в Русия. Това е типично празнично ястие, сервирано главно в новогодишния ден. Смята се, че рецептата е заимствана от кухнята на руските евреи. Други пък твърдат, че рецептата е изобретена от търговеца Богомилов през 1918 година, като рибата в била символ на пролетариата, а зеленчуците –  на селяните.

Подобни рецепти с херинга се срещат и в кухните на скандинавски държави като Швеция и Норвегия.

Необходимите продукти за четири порции:

Лук – 1 глава
Риба херинга филе – 1.5 броя
Варени картофи – 200 гр
Варени моркови – 130 гр
Варени яйца – 1.5 броя
Варено цвекло – 230 гр
Майонеза – 200 гр

Ето как да си я приготвите:

Сварете зеленчуците до готовност. Сварете яйцата за 10 минути. Отстранете всички кости на рибата. Нарежете я на малки парченца. Вземете голяма чиния, най-добре прозрачна, за да се виждат слоевете, или ако искате да е по-ефектно, аранжирайте в ринг. Сложете херингата равномерно на дъното. Добавете ситно нарязан попарен и отцеден бял лук. Сложете тънък слой майонеза. Настържете картофите и направете слой от тях. Намажете отново с майонеза и редувайте слоеве от настърган белтък, жълтък, моркови и цвекло.

Оставете на студено, най добре е ястието да преседи една нощ, за да се смесят вкусовете.

херинга под шуба

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук