pixabay.com
pixabay.com

Бригада военни лекари е стоварена на самолетоносача „Шарл дьо Гол“, за да установи как коронавирусът е попаднал на него, след като флагмана на френските ВМС не е акостирал никъде от 15 март и оттогава никой не се е качвал на него, съобщава OFFnews.

50 души са заразените на кораба и самолетоносачът се завръща в базата си в Тулон преждевременно. Най-големият френски плавателен съд е отплавал на 15 март от пристанището в Брест.

„Ние нямаме обяснение как е станало заразяването“ – са заявили военни, пред авторитетния испански вестник El Mundo.

Досега се смяташе, че 2 седмици карантина са достатъчни за спиране на разпространението на болестта. Моряците обаче са били изолирани на кораба 25 дни, преди симптомите на болестта да се проявят.

На кораба е изпратена епидемиологична бригада с тест-системи, за да изследва вече регистрираните случаи и да възпрепятства разпространението на заразата. Болните се намират под „засилени медицински наблюдения”

Обстановката с изолирания кораб в океана предоставя добри възможности за изучаване как се разпространява Covid-19, особено да се установи „нулевият пациент” и да се уточни веригата за заразяване.

Според El Mundo, представители на Министерството на отбраната твърдели, че обстановката на „Шарл дьо Гол” не предизвиква безпокойство. За екипажа от 1760 души се грижат 20 медици. За хоспитализация има 12 койки, апарати за изкуствена вентилация на белите дробове и скенер.

В носовата част е обособена изолирана зона с въздушно подналягане за 127 души, като там са настанени заразените моряци. Военни източници обясняват, че този метод е прилаган на вертолетоносача „Тонере” (Tonerre) при евакуация на болни от остров Корсика в Марсилия, не позволявайки на въздуха да навлиза в другите помещения на кораба.

Извършена е дезинфекция на траповете, по-рядко се правят съвещания и то с по-малко участници, раздадени са защитни маски.

Сега авионосецът се намира западно от Португалия и по план трябва да пристигне в Тулон на 23 април. Корабът можел да продължи похода си след участието си във военноморсите учения в Балтийско море, но, според френския военен министър Флоранс Парли, е взето решение да се завърне.

Пандемията Covid-19 засегна и американския авионосец „Теодор Рузвелт“, заради което беше снет командирът на кораба. След скандала подаде оставка министърът на ВМС Томас Модли.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук