В България се обмисля либерализиране на режима след Великден, но щаба са против

„Искам да ви благодарим, че спазвате мерките за социалната дистанция! Само така можем заедно да преборим коронавируса! Продължавайте така! Пожелаваме ви хубав неделен Великденски празник!“, с този призив през мегафони се обърна франкфурската полиция към стотици германци, излезли на пикник в парка. 

От кадрите се вижда, че голямо количество хора са решили да прекарат празника сред природата, а одеялата им са разположени на над 3 метра дистанция едно от друго. 

Германия заема 5-то място в света по най-много случаи на COVID-19. Към днешна дата 125 452 души са дали положителни проби. От тях активните случаи са 65 хиляди, а 57,4 хиляди души са оздравели. Жертвите са 2871, а близо 4900 човека са в болници в по-тежко състояние.  

На фона на тази картина, в България парковете и планините остават затворени. Призивите в тази посока са разнопосочни – някои експертни мнения са за либерализиране на тази мярка, така че да има възможност за разходка в парка например за различните възрастни в различни времеви диапазони. Според Националния оперативен щаб обаче подобна идея би обезсмислила всички до момента предприети мерки за ограничаването на заразата. Шефът на НОЩ и ВМА

Проф. Мутафчийски многократно се обяви против отварянето на парковете и не се умори да призовава „Стойте си вкъщи“. Въпреки това продължава дебат за евентуално отваряне на парковете и планините след Великден, предвид че големият християнски празник съвпада с математическите модели за пик на пандемията у нас. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук