pixabay.com
pixabay.com

От Института за Икономически изследвания на БАН, които правят екстраполациите за развитието на епидемията у нас и за нарастване на броя на заболелите, актуализираха настоящите си прогнози за пика на коронавирусната инфекция у нас. Изместват апогея на заболеваемостта с месец и повече напред.

До вчера буквално навсякъде се говореше за пик след Великден или след по-малко от 2 седмици, столичният кмет, дори обеща разхлабване на мерките и пускане на хората по парковете и на Витоша след празника.

Днес обаче се появиха нови прогнози за развитие на българската икономика и на епидемията у нас.

Може би най-лекият вариант, който категорично се разминава с настоящия и е с едва 20% вероятност да се реализира е най-много болни да бъдат регистрирани в средата или към края на май, което би означавало поне до 13 юни извънредно положение и противоепидемични мерки.

Най-вероятен сценарий, според Института за икономически изследвания, с над 60% възможност за реализация, вече се сочи епидемията да достигне пик към края на юни, което предполага, че извънредното положение да бъде удължено с още 2 месеца и да стане общо 4 месеца или до средата на юли.

Разбира се, това само предположения и в началото на месец май да бъде взето решение да не бъде удължаван срока на извънредното положение, ще се следи и епидемиологичната обстановка в Европа и ще се преценява дали е необходимо продължаване. 

Така през втората половина на годината икономиката ще започне да се нормализира, но безработицата ще нарасне до 10%.

Инфлацията ще се ускори до над 4% на годишна база, най-вероятно ще дойде от покачването на цените на стоките от първа необходимост.

Този процес ще върви едновременно със свиване на икономиката, което ще достигне до над 4% от БВП. Типичен пример за стагфлация – спад на предлагането и на търсенето и обезценяващи се пари.

Най-негативният сценарий, за реализацията на който от БАН дават вероятност около 20% е заболеваемостта да продължи да нараства да края на юли и едва в средата на август да започне разхлабване на мерките.

По-вероятно е да има частична отмяна на мерките и след ново затягане през есента. Ако това се случи хората вече ще са привикнали с вируса и това ще е новото нормално.

При екстраполациите се предвижда справянето с последствията от пандемията да отнеме от 6 до 12 месеца.

Допълнителен фактор, който да може да способства за по-бързо възобновяване на икономическата активност е да започне продажбата на ефективна ваксина, но очакванията са това да се случи е не по-рано от 1 година.

И при най-негативен сценарий с проточваща се епидемия у нас до средата на август, държавният дълг няма да надхвърли 30%, но безработицата ще достигне до 12%.

Повече средства ще се пренасочат към социалното подпомагане и здравеопазването, макар и този месец НЗОК да оряза парите на болниците с 15%, а от друга страна от еврофондовете бяха отпуснати 40 млн. лева за заплати за медицинския персонал работещ на първа линия.

От Института за икономически изследвания призовават държавата да не се свени толкова с мярката 60/40 и да освободи фирмите от изплащането на останалите 40%.

Голямо е влиянието на счетоводителите в правителството – здравният министър, финансовият и председателката на комисията по бюджет и финанси, само тези специалисти биха могли да измислят толкова сложна мярка.

Колко по-лесно би било, ако просто се изплащаха като обезщетение от НОИ 60% от заплатата на работниците, но без да ги съкращават.

На практика сега се сме в следната ситуация – здравният министър забранява на редица обекти да работят, те не извършват никаква дейност, а държавата държи да си получи осигуровките.

Здравният министър е оставил тези хора без работа и съответно държавата трябваше да ги компенсира.

Сегашният вариант не е добър да се отпуска помощта на фирмите, мярката е сложна за администриране, а ако бяха се разбрали за обезщетение от НОИ, то средствата отдавна щяха да са използвани.

В моделите, които изготвят на база екстраполации учените от Института за икономически изследвания, не се залагат случайни фактори. Вероятността е малка, но вирусът може просто да изчезне, колкото се е случило през 2002-03 и никой повече да не се заразява. Високите температури и слънчевото греене също са фактори, които могат да спрат разпространението на пандемията.

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук