Това, че ще умрем от глад за два месеца, е икономическа спекулация, смята главният прокурор

„Аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ. Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция. Като извършвам някакви действия, аз смятам, че са правилни и спазвам закона. Може да ви звучи странно и знам какво може да последва от това интервю, но така виждам нещата“. Това обяснява главният прокурор Иван Гешев в интервю за сайта „Епицентър“.

Вероятно затова той смята решението да не се затварят храмовете на Цветница и Великден за абсолютно правилно. „Това, че не затворихме храмовете, е знак от Господ, че нещата у нас ще се случат добре. Да затвориш храм, е все едно да затвориш болница“.

Според Иван Гешев има две групи от хора, които се противопоставят на противоепидемичните мерките. „Едната са традиционните мрънкала – те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. На тях не им обръщам внимание. Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва термина „мародери““, казва той.

Според главния прокурор няма опасност хората да излязат на улицата от глад: „Няма как за един-два месеца да стигнем до гладни бунтове. Някъде четох, че представител на сектор „Рибарство“ е казал, че можем да издържим една година само ако се храним с риба. Това, че ще умрем от глад за два месеца, е икономическа спекулация“.

„Тази криза ще раздели лошите от добрите хора, ще раздели зърното от плявата и може би ще издуха мръсната пяна, която плува отгоре вече 30 години по време на т.нар. Преход“, коментира още главният прокурор.

Главният прокурор не се определя като агресивен, въпреки че създава такова впечатление: „Жизнената ми философия е, че лош човек означава, не да правиш лоши неща, а да ти доставя удоволствие да ги правиш“. 

ПРОВЕРКА

ВСС е образувал преписка срещу Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ за извършено нарушение на етичните правила на магистрата и уронване престижа на съдебната власт от страна на Иван Гешев. Сигналът бил изпратен и до Инспектора на ВСС.

Поводът е интервю за БНТ, в което Иван Гешев представил „изключително притеснителни данни за начина на функционирането на системата за случайно разпределение на делата и за дейността на съдилищата у нас“. Според БОЕЦ той „хвърля в публичното пространство недоказани и непроверени твърдения, внушава вина на други магистрати и политици без да е приключила проверка и да са установени всички факти“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук