Много от нас не успяват да намерят време или пък са твърде нетърпеливи и искат да приготвят нещо вкусно за няколко минути. А когато не успеем и да напазаруваме, се налага да се справяме с наличните продукти вкъщи. 

Великденските празници наближават, затова ви споделяме една специална рецепта, за чието приготвяне няма да ви е необходимо много време. 

Козуначено руло

Необходими продукти

  • 800 г брашно за козунаци
  • 3 яйца размер L
  • 190 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 160 г краве масло
  • 30 г жива мая
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 50 мл ром
  • 220 г шипков мармалад
  • 1 яйце за намазване
  • орехи за поръсване
  • захар за поръсване
  • брашно за разточване
Източник: iStock Photos/Getty Images

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.

Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.

Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.

Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.

Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност – 30-40 минути.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук