Може да се лишим за известно време и от свобода на словото, да замълчим. Това коментира Йордан Цонев от ДПС по повод нуждата от повече мерки в извънредното положение в „Панорама“ в петък (10 април) вечер. Преди него шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че ще предложи още ограничения за предстоящите празници, защото българите все още не спазват достатъчно наложените правила и започват да ги нарушават повече.

„Икономиката може да бъде възстановена, загубеният човешки живот – не. Правото на живот е основно човешко право. Ако трябва да съхраним живота на една група от нашето общество, ние другите трябва да се лишим от определени човешки и граждански права“, заяви депутатът в продължение на разговора с Мутафчийски.

„Да замълчим“

Цонев посочи сред правата изрично свободата на словото. През последните седмици има различни опити от управляващите да наложат всякакви ограничения над свободата на изразяване и да засилят още повече контрола над информацията като използват за оправдание кризата, предизвикана от коронавируса. Сред тях бяха сериозни санкции за невярна информация за коронавируса в закона за извънредното положение, върху които президентът наложи вето, защото бяха неясни и широко формулирани, създаваха възможности за автоцензура и атакуване на всяко свободомислие. Премиерът Бойко Борисов се съгласи публично с ветото, като каза, че не харесвал думичката „невярна“.

Част от контрола на информацията от години е осигурен благодарение на медиите, които са собственост или са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски (купувани и финансирани с помощта на кредити от фалиралата КТБ). Те защитават в редакционната си политика Борисов, правителството и прокуратурата и са използвани за агресивни атаки срещу всички техни критици.

По-рано в петък, се разбра, че прокуратурата разследва и шефа на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, заради нейни интервюта в БНР и БНТ. В последните няколко седмици тя имаше серия публични изяви, в които критикува и действията на прокуратурата (като търсене на спекула в цените на лекарствата, които са силно регулирани) и коментира проблеми на аптеките, доставката на лекарства и рисковете от недостиг. Стоименова е обвинена по член от Наказателния кодекс, по който обикновено съдят хора, подали фалшиви сигнали към Спешна помощ или фалшиви сигнали за поставена бомба в училище или на гарата. „Борисов управлява кризата великолепно“

Цонев похвали силно изпълнителната власт, като каза, че според преценката на ДПС тя се справя със ситуацията. Той заяви, че Борисов умее да управлява една криза в острата й фаза и че тази я управлявал „великолепно“. Депутът обяви, че е бил критик на премиера, но той сега се справял много добре.

ДПС зае и страна в споровете между премиер и президент, като Цонев се обърна в ефир към Румен Радев с „г-н президент, дайте да използваме уравнението на ДПС – критиката в скоби, а съгласието преди скобите докато трае кризата“.

Цонев припомни, че по инициатива на ДПС е прието и 60% от осигуровките да се поемат от държавата, но прилагането зависи вече от изпълнителната власт и от работодателите. Предложението, което той внесе беше изненадващо прието от ГЕРБ миналата наделя при поправките на закона за извънредното положение, а преди това те до последно защитаваха своя вариант на т.нар. схема 60/40, в който държавата поема само 60% от заплатата.

Цонев не за първи път през последните дни коментира, че ДПС е опозиционна партия, но в кризата подкрепя действия на изпълнителната власт. Всъщност партията и преди епидемията често гласуваше заедно с ГЕРБ по ключови решения в парламента и позицията й, че е в опозиция е повече демонстративна отколкото реална.

„ББР е стабилна банка“

Цонев отказа да коментира директно смяната на шефа на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, поискана тази седмица от премиера Борисов след спорен кредит от 75 млн. лева, отпуснат на колекторска фирма. Не е наша работа да одобряваме или приемаме решението и да следим кредити и да ги коментираме, обясни той.

Той каза обаче, че българите трябвало да знаят, че това е една стабилна банка като уточни, че това не е подкрепа за Мавродиев.

Част от големите кредити, отпуснати от ББР през последните години са към дружества от „обръчите“ на ДПС и свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Според първите информации кой ще наследи Мавродиев и другите членове в Управителния съвет на банката – също се спрягат имена, свързвани с него 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук