Няма да има нова заповед, свързана с движението и мерките по празниците за Великден. Единствената разлика е, че основанието отиване на работа за напускане и влизане в областните градове ще отпадне. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Единствената разлика във връзка с предстоящите празници, тъй като има 4 почивни дни, е това, че повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят и основанието за напускане или влизане в областните градове за отиване на работа ще отпадне“, каза той.

„Останете си вкъщи. Самосъзнанието и самоизолацията, оставането вкъщи е най-голямата превенция и дава най-положителен резултат в борбата с този бич, този коронавирус“.

Иванов съобщи, че на случаен принцип са проверени 9312 декларации, оставени по КПП-тата на областните градове. И е установено, че 641 лица, посочили като основание отиване на работа, въобще нямат сключени трудови договори за извършване на такъв вид дейност към фирмите, които са посочили. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани за безработни в бюрата по труда.

Полицаите не са за подигравка, полицаите на пунктовете са там, за да се грижат за живота и здравето на населението, каза главният секретар.

„Вчера хората се юрнаха, на изхода на София беше нещо страшно. Не знам къде отиват тези хора. Защо не се вслушват в призивите, които всички отправяме. Не разбират ли каква е опасността“, каза Иванов. И продължи:

„Не знам, може би искат след 10-ина дни, след тези празници да започнем да се задъхваме. Насила можеш да вземеш, а не да дадеш“.

Засилва се контролът по 215-те КПП-тата в страната – на входа и изхода на областните градове, Банско и Паничерево, което бе поставено под карантина. 

„За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще усилим служителите по пунктовете“, каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското присъствие около тях ще бъде засилено.

„Служителите на Пътна полиция също ще работят, ще изкараме и нови екипи, които ще работят с уреди за скорост и ще следят за превишена скорост и други нарушения“, допълни Терзийски.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни, че в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“ има изградени пропускателни пунктове.

„Към момента има изградени 23 КПП-та в кв. „Факултета“ и 5 КПП-та в кв. „Филиповци“. Същевременно вътре в територията по 5 пепегета (полицейска подвижна група) ще осъществяват контрол за спазване на тези мерки – недопускане струпването на хора на едно място, задължителното носене на маски и недопускане на безцелното движение на хора на територията на самите квартали“, каза Хаджиев.

Главеният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че до момента има 789 досъдебни производства заради неспазването на издадените мерки в условията на извънредно положение. От 5889 акта по закона за здравето 2534 са за неносене на предпазна маска.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук