/ ThinkStock/Getty Images
/ ThinkStock/Getty Images

Джинджифилът е отличен за повишаване на имунитета, но не е единственият продукт, който можем да използваме за тази цел. С какво да заместим скъпата подправка, това сподели в интервю за радио „Спутник“ докторът на медицинските науки, диетологът Михаил Гинсбург.

В разгара на коронавирусната пандемия по света цените на джинджифила скочиха пет, а на места дори и десет пъти.

т
Thinkstock/Getty Images

Какво е полезното в него и къде другаде може да се намери съветва специалистът:

„Това, което в джинджифила помага да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите – летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, на фитонциди са доста богати зеленчуци като лук, чесън и ряпа”, каза Гинсбург.

В Америка е популярен т. нар. Огнен сайдер, който е най-препоръчваното превантивно средство от местните баби. Рецептата включва лук, чесън, джинджифил, лют червен пипер, хрян, лимон, мед и други подправки. Необходими са няколко седмици, за да бъде напълно готов продуктът, който се консервира предварително в очакване на студените месеци. Използва се в малки количества заради извънредно лютивия вкус.
Thinkstockphotos

Вторият полезен компонент е свързан с отслабване на възпалителните процеси в организма.

Куркума
iStock/Getty Images

„Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси. Куркумата има такива свойства. Куркумата дори е известна от древността като противовъзпалителен продукт номер едно. Касисът, червените боровинки и малините също действат по същия начин”, заяви диетологът.

малини
/ iStock/Getty Images

Третото ценно свойство на джинджифила е защитата на клетките, свързана високото съдържание на антиоксиданти.

„В куркумата има повече антиоксиданти. Те се съдържат и в червените чушки и пресните домати”, сподели Гинсбург.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук