865 потвърдени случаи на COVID-19 у нас, сред тях – 2-месечно бебе. Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб .

София остава градът с най-много болни. През последното денонощие са доказани нови 40 случая, като 2 от тях са на деца –2-месечно бебе от Бургас и дете на 9 години от Паничерево. 16 от новозаразените са в болница. Активните случаи са 671.

10 са новите случаи на заразени с вируса във Видин. Трима от тях са медици.

„В крайдунавския град ситуацията става проблемна, защото се наложи да бъде затворено Неврологичното отделение в болницата там. Случаите от това отделение се пренасочват към Лом“, допълни още ген. Мутафчийски.

153 са излекуваните. Починалите са общо 41

По повод изнеслите се с коли софиянци през предишните два дни, генералът напомни, че напускането на областните градове и досега е забранено.

„Движението в България от областните градове е забранено. Говорите за хора, които са напуснали незаконно столицата“, каза генералът и допълни, че по тези казуси отношение ще вземат органите на реда.

На фона на последните цифри щабът продължава да отчита сериозен ръст на заразените лекари. 9 са новите случаи на заразени медици.

Шефът на кризисния щаб призова още медиците от отделенията, които не работят с коронавирус-инфектирани да спазват мерките за безопасност, защото повечето случаи на заразени здравни работници са именно сред тези, които не лекуват пациенти с Covid-19

„Слава богу, нямаме тежко болни медици в момента. По-голямата част от заразените медици са в други отделения, а не в Covid-19“, коментира Мутафчийски. Той обясни, че това се е случило заради първоначално неразпознати случаи.

„Да не забравят мерките на безопасност и да третират всеки един случай на болен като евентуално заразен“, обърна се към лекарите шефът на ВМА. Н „Пирогов“ такива случаи на медици от други отделения са пет, а във ВМА има заразен един лекар от неврологичното отделение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук