Котките могат да се заразят с коронавирус и да предадат заразата нататък, смятат учените. А другите животни? Опасни ли са разходките с кучетата? Ето отговорите:

По-добре да не галим котки?

Китайски учени от Харбин са установили, че новият коронавирус може да се размножава сред котките. Те могат и да си го предават една на друга, но това не става толкова лесно, твърди изследователят Хуалан Чен.

На какво да обърнем внимание?

Собствениците на котки обаче не бива да изпадат в паника: животните много бързо изграждат антитела срещу вируса, т.е. не остават дълго заразни. Все пак възрастните хора и тези с предишни заболявания по-добре да не пускат котката си на разходки извън дома. И всички трябва добре да мият ръцете си след като са галили котка.

При кучетата е друго

При кучетата нещата стоят малко по-различно: кучешкият организъм не е благоприятна среда за размножаване за вируса, отбелязват в изследването си китайските учени. Така че собствениците на кучета могат да продължат спокойно да извеждат четириногите на разходка.

Пор под карантина

При белките нещата стоят по-различно. Както и при поровете. Въз основа на направените с тях експерименти е установено, че и при тези животни коронавирусът може да се размножава точно както при котките. Пренасянето на заразата става чрез въздушно-капкова инфекция. Медици са установили наличие на вируса във взети проби от гърлото и носа на порове и котки, но не са открили инфекция в белите дробове.

Кокошките – заплаха за хората?

А опасни ли са кокошките? Или другите пернати? Не, казват учените. Хората не бива да се безпокоят, тъй като кокошките практически имат изграден имунитет срещу коронавируса. Това се отнася и за патиците, както и за други видове птици.

Когато човекът стане опасен за животните

Но не само човекът може да се зарази от животните. А и обратното. В една зоологическа градина в Ню Йорк бил направен положителен тест на четиригодишната тигрица Надя. „Това е първият случай, в който диво животно се заразява с коронавирус от човек“, казва главният лекар на зоопарка.

Прилепите – единственият виновник?

Прилепите са смятани за вероятен причинител на коронавируса. Но ветеринарните лекари предполагат, че през декември 2019 година в Ухан между прилепите и човека се е намесил и друг животински вид, който е предал заразата. Може би все пак котка или пор?

Или този разбойник?

Люспениците, наричани и панголини, също са под подозрението, че са виновни за пренасянето на вируса. Най-вероятно новият коронавирус се е предал от прилеп на панголин, а от там и на човека. Учени от Хонконг, Китай и Австралия са установили у панголините вирус, който много прилича на коронавируса. На китайските животински пазари се търгува нелегално с люспеници.

Автор: Фабиан Шмид

1 коментар

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук