Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба за Възкресение Христово в параклиса в Българската екзархия в квартал „Шишли“, без богомолци. Службата беше  излъчена на живо през социалните мрежи.

Вселенският патриарх Вартоломей заповяда във всички църкви, подчинени на патриаршията в Истанбул, сред които са и българските храмове в Турция, да не се провеждат публични богослужения. Поради това беше затворена и Желязната църква „Свети Стефан“. Вартоломей призова да се последват съветите на медиците, хората да останат по домовете си.

Българската православна общност в Истанбул и християните в цяла Турция тази година посрещат Възкресение Христово по необичаен начин по домовете си. Тъй като в Турция заради коронавирус, този уикенд има 48 часова пълна забрана за напускане на домовете, валидна за всички граждани. Ето защо  посещенията на богомолците в храмовете бяха невъзможни.
„Всеки може да запали свещ пред иконата и да почета Светото писание или църковна книга у дома, за да отбележи Възкресението“, посъветва миряните, отец Ангел.

Служба е отслужил и българският свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък.

По традиция българската общност в Истанбул заедно посрещаше Възкресението, в българската екзархия в район Шишли, а на сутринта в неделя след литургията за второ Възкресение в храма „Св. Стефан“ се събираше на празничен обяд в пролетно раззеленения двор на Екзархията. Тази година забраната на турските власти гражданите да излизат от домовете си през събота и неделя в 31 области в страната , както и забраната за посещения на храмовете, издадена от патриарх Вартоломей, осуети спазването на традицията за най-големия християнски празник.

Вселенският патриарх също отслужи традиционно Света литургия снощи в неговата патриаршеска църква в район Балат, близо до желязната църква „Свети Стефан“. На литургията присъстваха единствено няколко църковни служители. За първи път в църковната история този храм беше лишен от миряни. А церемонията беше излъчена чрез социалните медии и градиционно от гръцката национална телевизия. 

Вартоломей отправи молитва за здраве и благоденствие на всички християни, както и за гражданите на Турция, както и молитва за успешно преборване с пандемията по целия свят. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук