915 са заразените с COVID-19 у нас. 31 са новите случаи на заразата.16 души са настанени в болница. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в Министерския съвет.

Броят на починалите лица е 43, а 167 са излекуваните. Мъж на 66 години почина във ВМА. Той е бил с онкологично заболяване, който се е заразил по време на химиотерапия. 

„В момента в България се намират не само отделни случаи, но и цели клъстери. Тоест има заразени в цяла група“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Така е било в Паничерево и в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, каза още той.

Положителните проби за последното денонощие са констатирани в областите: София – 13 случая, Плевен – 6 случая, Видин – 4 случая, Смолян – 3 случая, Сливен – 2 случая, Пловдив – 1 случай, Велико Търново – 1 случай и Ямбол – 1 случай.

534 от случаите с коронавирус са в София, 141 са в болница, 24 в интензивни отделения, общо за страната са 259 случая в болница, 36 са в интензивни отделения. 

От всички 915 заразени с COVID-19 – 483 са мъже, а 432 жени. 259 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 36 от тях са в интензивни структури. 

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият е бебе на 2 месеца. 7 са новите случаи на COVID-19 сред медиците. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 76 души.

В почивните дни екипите на столичното РЗИ и здравните инспекции в Разград, Благоевград, Стара Загора са работили нон стоп и са взели по 200 проби. По този начин е открито едно огнище в семейството на мъж. Там са открити още три нови случая. Намерено е и второ такова, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той заяви още, че имунизациите на бебета и деца трябва да протичат в кабинетите на личните лекари и това ще се прави при определен график като няма да се приемат други пациенти.

Ген. Мутафчийски каза, че се обсъждат активно всякакви мерки в България, а що се отнася до пазарите – те ще функционират по определен ред и ако се констатира нарушение – ще се затварят моментално.

На въпрос на какво се дължи високият процент на заразяване на медиците във Видин, той заяви, че поради неспазване на предписаните предпазни мерки. Попитан дали коронавирусът удря и мозъка, освен белия дроб, той заяви, че вирусът засяга много системи в човешкото тяло.

„Удря и белите клетки в гръбначния мозък. Това е една много сериозна болест. Откриват се все нови и нови неща. Вирусът ни изненадва всеки ден“, заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Доц. Кунчев уточни, че вече вътрешната циркулация е водеща в предаването на заразата, но продължаваме да имаме и внос.

Междувременно директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев коментира в ефира на NOVAи мерките за влизане и излизане на автомобили в София.

„Няма промяна в мерките в пропускателния режим. Заповедта на министър Кирил Аннаиев е актуална и към този момент. В нея ясно са посочени случаите, в които се допускат хора до София“, каза той.

„Призовавам гражданите да се въоръжат с търпение, както и да попълват съвестно своите декларации“, коментира Хаджиев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук