прокуратура
прокуратура

Административните ръководители на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров, на Окръжна прокуратура Георги Чинев и директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров посетиха възрастна жена, станала жертва на грабеж в село Звездец, община Малко Търново, съобщиха от прокуратурата.

Престъплението е извършено на 16 април в къщата на пострадалата. Жената е станала обект и на блудствени действия, осъществени от нападателя.  В резултат на незабавните действия на разследващите органи е установен извършителят.

Става въпрос за 18-годишен мъж от същото село. Той вече е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета спрямо него от Районния съд в Малко Търново.

прокуратура

По време на срещата с пострадалата, прокурорите Любомир Петров и Георги Чинев, както и старши комисар  Радослав Сотиров увериха възрастната жена, че досъдебното производство ще приключи в максимално кратък срок и обвиняемият ще бъде предаден на съд.

Прокурор Любомир Петров подчерта, че противодействието на битовата престъпност остава във фокуса на прокуратурата и това не се е променило въпреки въведеното в страната извънредно положение.

Той припомни, че още преди в България да започне пандемията от COVID-19, по разпореждане на Главния прокурор Иван Гешев, е създадена организация по отношение дейността на прокуратурата относно борбата с битовата престъпност.

В тази връзка старши комисар Радослав Сотиров уточни, че в малките населени места е организирано активно полицейско присъствие, осъществявано чрез мобилни екипи, съставени от служители от отделите „Криминална“ „Икономическа“ и „Охранителна полиция” към ОД на МВР-Бургас и Районните управления.

Регулярно към екипите се включват и служители на жандармерията. С актуални проблеми и сигнали за престъпления или различни нарушения могат да се ангажират и районните инспектори, посещаващи по график малките населени места.

По време на срещата стана ясно, че 18-годишният извършител на деянието не е осъждан, но е криминално проявен за кражба и наркотици. Той е син на жена, грижила се за потърпевшата.

„Грози го наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода за извършения грабеж и от 2 до 8 години затвор за осъществените блудствени действия“, разясни прокурор Георги Чинев.

По думите му: „решителността на прокуратурата и полицията в борбата с битовата престъпност е повече от категорична. Целта е осезаемо снижаване на посегателства, произтичащи или свързани с битовата престъпност. Връзката с местната власт в тази посока също е от съществено значение“, допълни прокурор Чинев.

При посещението си в село Звездец двамата прокурорите и старши комисар Радослав Сотиров бяха придружени от кмета на община Малко Търново – Илиян Янчев. Обсъдена бе криминогенната обстановка в региона, като след разговора прокурор Георги Чинев обяви, че съвсем скоро започва съвместна специализирана операция на полиция и прокуратура, насочена срещу незаконния дърводобив, който е и основният проблем за жителите в общината.    

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук