Източник: dir.bg
Източник: dir.bg

Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да правим огнище на заразата, заяви Менда Стоянова и обвини БСП в политически пиар

Извънредното заседание на парламента, на което трябваше премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за ефекта от мерките срещу коронавируса, няма да се състои. То се провали, след като ГЕРБ отказа да участва в него.

10 минути преди обявения час на започване – 13,00, председателят на Бюджетна комисия и депутат от управляващата партия Менда Стоянова даде брифинг в зала „Запад“ на Народното събрание.

„Правя това изявление, за да запозная вас и чрез вас българските граждани с решението на ПГ на ГЕРБ за това, че днес ПГ на ГЕРБ няма да участва в свикването на извънредно заседание от председателя на парламента. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата“, обяви тя пред журналистите, като уточни, че с колегите й няма да се регистрират в пленарната зала.

Според партията няма нужда от такова събиране на депутати, НС работи в режим на извънредно положение, въпросите на опозицията получават отговори и в писмена форма, а днешното изслушване е щяло да се ползва само за пиар от страна на БСП.

„Ние считаме и не искаме да ставаме съучастници на една политическа сила и най-вече ръководството и лидерката на тази политическа сила да използват парламента за личен пиар. Какво днес можехме да научим от парламентарен контрол повече от това, което всеки ден на пресконференции по всички национални медии се излъчва и стига до българските граждани. Само преди час-час и половина пресконференция, посветена на всякакви теми. Ваши колеги задаваха всякакви въпроси, включително и въпроса за това какво се случва след катастрофата, отнела живота на вашия колега Милен Цветков. Бог да го прости. Това е нашата позиция“, заяви още Стоянова, като подчерта, че това не означава, че парламентът не работи и то прозрачно.

Така, парламентът не събра кворум, за да започне заседание. В зала се регистрираха 87 народни представители, при необходими минимум 121. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви следващия опит за регистрация след 15 минути. 

И вторият опит обаче беше неуспешен. Този път в залата се регистрираха само 91 депутати – 73 от БСП и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 14 депутати от ДПС също се регистрираха, но онлайн. След като очевидно не бяха достатъчно, Цвета Караянчева обяви, че заседанието няма да се състои.

Извънредното заседание беше свикано от нея за днес, след като на 14 април в деловодството бяха внесени подписите на 65 от депутатите от ПГ на „БСП за България“. С това бе спазена разпоредбата на Конституцията заседание да се свиква от една пета от народните представители. Те настояваха премиерът да изнесе факти какво е актуалното състояние на страната и ефективността на предприетите здравни, социални и икономически мерки.

Внесохме за втори път искане за свикване на извънредно заседание – днес беше поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура“, отвърна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Очаквайте подробности какво още каза тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук