Източник: iStock
Източник: iStock

Училища ще могат да плащат таксата за интернет на ученици в затруднение – от икономиите, които са направили в перото за издръжка, откакто учебните заведения са затворени. Това става възможно, след като Министерски съвет гласува поправка в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Мярката цели да подкрепи ученици без свързаност да се включат в дистанционното обучение.

 Още преди  десетина дни министър Красимир Вълчев отправи неофициално такова предложение към школските шефове, като увери, че предстои възможността да се разпише нормативно. По груби сметки липсата на учебен процес до момента спестява между 20 и 60 лева на ученик. Министърът обръща внимание жестът с плащане на таксата за домашен интернет, за да се учи дистанционно, да се прави по преценка на класните ръководители – само за семейства, които няма да злоупотребят и наистина са в трудно положение , например без работа, наскоро съкратени или с много деца.  

 Допуска се парите да се пренасочват и от средствата за дейности по интереси, които в момента не се провеждат, както и от възстановени помощи – това са сумите, които „Социално подпомагане” дава на училищата, когато прекратява подпомагането на ученици заради неоснователни отсъствия. За гимназистите могат да са под формата на целеви стипендии. По подобен начин до момента училищата имаха практика да осигуряват например карти за транспорт на пътуващи от други населени места ученици.

Препоръката е помощта да е за настоящи абонати, а не за сключване на нови договори. Министърът призовава и за лична съпричастност на заетите в системата, които могат да отделят от своите заплати такса за интернет на един ученик в затруднение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук