Това съобщиха от Националния оперативен щаб

„Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 966. Новите случаи за денонощието са общо 51, от тях в болница са 16 души. Починали са двама души. Единият от тях е мъж на 71 години. Той е бил настанен в „Света София“ и е имал придружаващо заболяване диабет. Другият случай е на мъж, починал във ВМА след стентиране на сърцето. Пациентът е страдал от сърдечна недостатъчност и белодробно заболяване“. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Увеличението на заразените спрямо предния ден е с 5,6%. От общия брой случаи, активните са 752.

„От всички новорегистрирани 22 са в София, в ИСУЛ има 5 пациенти, в „Пирогов“ има двама нови, във ВМА – един. Останалите са амбулаторни“, каза още Мутафчийски.

Той съобщи още, че в болници има общо 268 човека, 34 са в интензивни отделения. 556 случаи са в София, която продължава да бъде най-голямото огнище.

Съществен ръст на новорегистрирани с коронавирус има в Плевен – 19 случая. В Бургас има 5 нови, като трима са онкоболни. В Кюстендил има двама, в Сливен и в Хасково по един. 

„Съществен ръст на новорегистрирани с коронавирус има в Плевен – 19 случая. Става въпрос за шивашко предприятие – завод „Мизия“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че предприятието е с над 1000 работнички – шивачки. На 19 април е хоспитализирана една от жените, работещи там. В следващите изследвания се установяват двама от семейството, които са положителни. „На 19 април от предприятието открихме 4 положителни случая. Заедно с изследваните контактни лица са взети 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник, но са положителни за коронавирус. Заводът минава под 14-дневна карантина“, уточни още Кунчев. 

Четири са новите случаи на заразени от медицинския персонал. Така броят им става 80. Заразени са лекар и медицинска сестра от интензивния сектор във ВМА.

Излекувани до момента са общо 170 души.

За подновяването на имунизациите, Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре. „Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания“, добави Мутафчийски.

„Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели“, обясни д-р Ангел Кунчев.

„На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено“, уточни Мутафчийски.

„Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти“, каза Кунчев. И допълни: „Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда. Да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала“.

„Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират“, добави Кунчев.

Относно въведените извънредни мерки в София, ген. Мутафчийски заяви: „Все още София е най-голямото огнище на заразата. Няма основание пътуванията към и от града да бъдат облекчени“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук