Снимка: Монитор Доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница

Мерките забавят разпространението и ще чакаме с месеци, не е изключен втори пик – твърди специалистът по инфекциозни болести

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София.

Мангъров беше част от вече несъществуващия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

По думите му до момента те са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това според него е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра – 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване“, уточни той.

„Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. „В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят. Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук