/ Правителствена информационна служба
/ Правителствена информационна служба

1171 е общият брой на заразените в България. Новите случаи за денонощието са 90, което е със значителен ръст от предния ден. От тях 21 са хоспитализирани. 13 са активните области в страната, където се разпространява заразата. Това стана ясно от редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

Две са новите жертви на коронавирусната инфекция за денонощието. Двама възрастни са починали – мъж и жена с редица съпътстващи заболявания. Единият от тях е в „Пирогов“, а другият в Александровска болница. Сред новозаразените са и 10 деца. 129 пък са вече положителните проби на медицински лица. Излекуваните пациенти са 193.

270 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 37 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият е двумесечно бебе.

По думите на генерал Венцислав Мутафчийски общият брой тестове са се увеличили до хиляда в рамките на денонощие. Според него обаче рекордният ръст на новозаразени се дължи на поведението на гражданите по Великден.  При случайните тестове повечето са отрицателни, на 200 теста се открива по един заболял. Повечето потвърдени положителни проби са от огнищата, които са се заформили у нас.

Новозаразените са в областите София – 29, Видин – 18 случая, Плевен – 12 случая, Кюстендил – 5 случая, Благоевград – 11 случая, Сливен – 5 случая, Ямбол – 2 случая, Русе – 3, Бургас – 1, Велико Търново – 1, Перник – 1, Пловдив – 1, Враца – 1.

„Щабът не затваря нито един град. Щабът докладва на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията. В България има едни от най-либералните мерки, дай Боже да не ни се отплатят лошо“, обясни ген. Мутафчийски.

Относно предстоящите празници през май месец, ген. Мутафчийски заяви Щабът не затваря градовете, а това е решение на правителството.

Според д-р Ангел Кунчев причината за заразените медици е неизползването на предпазни средства. Той напомни, че във всяка болница вече има най-висок клас предпазни маски и неправилното им използване е довел до огнища сред медицинския персонал.

Сред столичния градски транспорт след направените тестове има само един положителен случай, заяви  началникът на РЗИ-София д-р Пенчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук