Анонсирането на очакваната с огромен интерес документална поредица „Последния танц“ на ESPN за последната година на Майкъл Джордан с Чикаго Булс, отново насочи вниманието към един от най-популярните и обичани спортисти в света за всички времета. И най-богатият, добавя в. „Марка“. Неговото богатство възлиза на почти 2 милиарда долара – 1,9 млрд., което го превръща в най-печелившият в бранша и най-успешният маркетингов проект в историята. Майкъл Джордан се нарежда сред 500-те най-богати американци (номер 455).

Ето как се натрупа богатството му и как си харчи парите най-великият.

За 15 сезона в НБА – 93,8 млн. долара от заплати

От заплатата си на баскетболист в Чикаго Булс Майкъл Джордан е събрал общо 93,8 милиона долара за 16 години в НБА, като почти половината от тях – 63,2 млн. долара, са от последните му 2 сезона в Булс. През кратката си авантюра в Уизардс спечели още 2 милиона за двете години там.

Всъщност на терена той спечели най-вече слава, а големите му пари дойдоха от успешните сделки в рекламата, за които заслуга имат и неговите съветници и агенти.

Самият Джордън пък се оказа достатъчно интелигентен – в харченето им и в умножаването им чрез разнообразни инвестиции. Така покупката на частни самолети, яхти, имоти, голф игрища,мотоциклети, автомобили и други луксозни играчки не се отрази на банковата му сметка, както става с много от спортистите, профукали стотици милиони долари от богатството си.

Адидас го пренебрегва, първият му договор с Nike e за $ 250 000

В основата на богатството на Въздушния бе и е до днес е обвързването му с гиганта Nike. През 1984 г., в първата му година в НБА, той подписва с фирмата от Орегон за 250 000 долара на година.

Джордан харесвал повече „Адидас“, но по онова време немската фирма се фокусирала върху баскетболисти над 2,13 м (той бил „само“ 1,98 м висок). И тогава босът на Nike – Фил Найт, се намесил. „Подписването с Джордан бе най-доброто решение, което съм взимал през живота си“, призна той.

Така специално за него фирмата създаде отделна линия за маратонки и спортно облекло – марката Jordan, за която баскетболистът получава на година по 100 милиона долара. Неговите маратонки Air Jordan са най-продаваните в историята, а логото на Въздушния с изплезения му език както преди всеки изстрел към коша, е глобален символ.

Благодарение на тях самата фирма получава по 3милиарда долара годишно. Децата на легендата – Джефри, Майкъл и Джасмин, заемат в момента различни постове във фирмата на баща си, една от най-успешните маркетингови истории изобщо.

Благодарение на това на Майкъл Джордан не му се налага въобще да се натиска да печели през социалните медии – той просто няма нужда от тях. „Думите не са достатъчни, когато става дума за Майкъл Джордан“, написа „Форчън“, престижното списание за бизнес. Цифрите говорят далеч по-красноречиво: ако някой е имал благоразумието да инвестира 1000 долара през 1984 г. в Nike, 20 години по-късно е щял да осребри интуицията си с 9 милиона долара, а днес би имал 84 милиона, ако е запазил акциите си.

Като бизнесмен Майкъл Джордан също си го бива – другият голям негов удар е покупката на Шарлот Хорнетс през 2010 г. за 275 млн. долара. Днес баскетболният клуб е оценен на 1,05 милиарда долара. Въздушния има акции също в бейзболния Маями Марлинс.

Страстите на Въздушния? Голфът и пурите

Майкъл Джордан не се лишава от своите любими неща, сред които е собственият му самолет, в чиято регистрация е вграден състезателният му номер – 23, шестицата за шестте му шампионски титли с Булс, инициалите му, а на опашката е логото на Въздушния.

Притежава 47-метрова яхта на стойност 80 милиона долара с всевъзможни екстри и удобства.

И на нея, и в самолета си, Майкъл не се разделя с другата си слабост – хаванските пури, за които признава, че пуши по 6 на ден. Не случайно два пъти той бе сниман на корицата на списанието за привържениците на пурите Cigar Aficionado.

Голфът също е еднаот големите страсти на Джордан, на която се отдава откакто приключи с професионалния спорт. Има свой собствен голф клуб във Флорида, наречен Grove XXIII, където често може да бъде видян да се вози на количката с пура в устата.

Освен всичко друго, за Джордан близките до него твърдят, че е амбициозен, но и същевременно много учтив, приветлив и загрижен за своите хора. Никак не е случайно, че неговият екип от шестима охранители, които са неизменно до него навсякъде в чужбина, използва еврейската дума Yahve за „Бог“ по отношение на своя шеф.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук