/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images


Японски и китайски учени установиха, че еволюцията на ранния живот на Земята е била значително по-сложна, отколкото се смяташе досега,
 пише списание Molecular Biology and Evolution.

Специалистите заключили, че при сравняване на геноми от онова време може да се получат единствено ограничени познания за древни едноклетъчни, включитело бактерии и археи. За да бъдат идентифицирани най-древните гени и еволюцията им, били анализирани хиляди филогенетични дървета, създадени въз основа на сходства между ДНК на хиляди многоклетъчни.

Оказало се, че в ранните стадии от еволюцията на живи организми отделни типове гени са се променяли с различна скорост. Това означава, че честотата на мутациите по онова време е била значително по-голяма, отколкото е днес. Следователно животът е еволюирал много бързо, а това усложнява представите как бактерии и археи са получавали енергия за жизнената си дейност и в каква среда са живели.

Биолозите класифицират всички живи организми в три групи, наречени домени. Две от тези групи са съставени от едноклетъчни – бактерии и археи, а третата – от еукариоти. Тя включва повечето многоклетъчни. Еукариотите са еволюирали относнително скоро, но историята на първите две групи е малко изследвана.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук