Първият коронавирус за човечеството провалил Втория кръстоносен поход

Малцина знаят, че именно пандемията от първия щам на коронавирус е причина за провала на Втория кръстоносен поход, заяви от САЩ за „Неделята“ на NOVA д-р Румен Хичев, който е в американския щаб за борба с К-19.

Варненецът ръководи общия щаб за бързо реагиране във връзка с пандемията от коронавирус между американската Асоциация по тъканноклетъчна трансплантология и американския Департамент по здравеопазване. Българинът е вицепрезидент и главен директор по научните въпроси на Американската асоциация на тъканните банки. Завършил медицина във Варненския медицински университет. Има магистърска степен по медицински мениджмънт от университета “Джонс Хопкинс” и диплом от американската Военна академия по медицински науки в Хюстън.

„Това е седмият път, когато човечеството се сблъсква директно с този вирус“, обобщи медикът. Първият коронавирус, който познава човечеството, е върлувал в началото на 12-ти век по времето на цар Калоян и Втория кръстоносен поход, разкри той.

Д-р Хичев похвали нашата страна за предприетите мерки, от които най-важният елемент, по думите му, е бил тяхната навременност.

„Най-важното е, че бяха много навременни. Освен това бяха дозирани и добре планирани. В други страни се взеха доста по-рестриктивни мерки, но се взеха доста по-късно. Бих желал същите мерки да се бяха взели и в Щатите“, направи сравнение в наша полза медикът.

По повод критиките на американския президент Тръмп към СЗО, експертът от американския щаб призна, че е имало момент на забавяне от страна на световната организация пред лицето на пандемията.

„Действително в ранните фази имаше проблем със забавяне“, каза той, като посочи, например, тезата на СЗО в началото, че не са необходими мерки за пътуванията. Тази фаза се пропусна“, констатира д-р Хичев и наблегна, че ограничаването именно на пътуванията е бил ключов момент и за ограничаването на заразата.

Според него изобретяването на ваксина срещу К-19 ще бъде много трудно начинание, предвид опита ни с последните две коронавирусни епидемии от САРС и МЕРС.

„Трудно е да се предвиди, разработването на ваксина е дста голямо предизвикателство, доста трудно е, предвид, но съм сигурен ,че ще бъде разработена такава“, коментира д-р Хичев. Засега, по думите му, трябва да залагаме на лечението с антивирусни препарати. „Хидроксихлорокин не оправда очакванията. Надявам се, че ще бъдат намерени антивирусни препарати“, коментира д-р Румен Хичев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук