pixabay.com
pixabay.com

Общинските управи разработват вариант, при който детските градини да отворят най-напред за малчугани на родителите от т.нар първа линия в борбата срещу COVID-19. Към момента няма яснота как и кога забавачниците ще заработят отново, решението трябва да се вземе от правителството. Но към местните власти е спусната препоръка да проучат колко от децата в градините са на лекари, полицаи и т.н., за да са готови при такъв сценарий. Вероятно става дума за „защитените градини“, които социалният министър Дeница Сачева анонсира бегло през последните седмици.

 „Имаме готовност да  действаме при такъв вариант, ако правителството реши. Става дума за 700-800 деца от общо около 4000”, заяви зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя уточни, че трудността идва от неяснотата колко точно родители са на първата линия – аптекари, служители на фронт офиси и други подобни категории също би следвало да са обхванати. „И ние се подготвяме – на хората, които дават смени непрекъснато, да им се предоставя услугата. Точен брой на децата все още нямам”, каза пък ресорният зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов.

 Преброяване тече и във Варна, съпътствано с леко напрежение. Директорки на градини са питали родителите къде работят, без уточнение защо е нужна информацията. Това предизвика недоумение сред майки и бащи, още повече, че ръководствата на повечето градини не правят подобни сондажи. Оказа се, че родителите не е трябвало да бъдат безпокоени. Директорките следвало сами да предоставят данните, но някои от тях са се престарали в стремежа да осигурят точна информация. „Това е просто справка. Имаме 10 000 деца в градините, трябва да сме готови за всякакви варианти. Проучваме само бройката на децата, както и къде са струпани. Не търсим имената им”, заяви Лилия Христова, шеф на дирекция „Образование и младежки дейности” в община Варна.

 От община Варна припомниха, че наредба 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини гласи, че при отсъствие на малчугана повече от 10 дни се представя медицинска бележка за липсата на контакт със заразноболен. Това означава, че всички изследвания, които се нужни при прием след ваканциите, трябва да бъдат правени и сега след отварянето. На този етап обаче не само във Варна, но и навсякъде не е ясно как ще се процедира с контактност за коронавирус.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тъй като децата не са сериозно засегнати от вируса е по-добре да се отворят градините за всички, вместо да ги гледат възрастни роднини, които са застрашени. Родителите трябва да имат избор дали да си пуснат децата на градина или не и след проучване на броя на желаещите да посещават детското заведение да се създаде необходимата организация – по възможност млад персонал, по-малки групи и др.

  2. За един месец комунизмът се завърна. Разделиха хората на наши и ваши, на дисиденти и доносници, на привилегировани „от първа линия“ и простосмъртни, на правилна информация и неправилна информация, опашки по магазините, КПП-та, бащицата-слънце-ченге, ръси мозък по телевизията, генерал казва кой умрял кой не е, вирусът – обществен враг номер 1 на българската селищна система!
    Родителите от т.нар първа линия в борбата срещу COVID-19, хм, а на „заразените“ карантинирани родители примерно или на дядовци и баби внучетата? Или тях кучета ги яли? Първа линия? Задето си чоплят носовете из болниците та се чудят кого да уморят и на кого да откажат медицинска помощ или кой да одрусат с пари за лечение? А ония другите в синьо? Задето от памтивека са на хранилка при властта и охраняват предимно престъпниците и дилърите които тровят децата ни? Абе откога една огромна част от тия съсловия решиха че ги хвана съвестта та решиха да „помагат“ „в борбата“ която всъщност я няма никаква, срещу Големия Страшен Вирус? Прост народ начело с идиот.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук