Бойко Борисов / Правителствена информационна служба
Бойко Борисов / Правителствена информационна служба

Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на изслушването му от депутатите.

„Мерките са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова създадохме Националния кризисен щаб с най-добрите специалисти“, каза още Борисов. И подчерта, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията към момента България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население. 

На въпрос на БСП за плановете на властта за излизане от икономическата криза Борисов заяви, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

„Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, подчерта министър-председателят. И призова опозицията, ако имат конкретни идеи да ги изложат. „С най-голямо удоволствие ще работим с вас. Когато всичко започна, аз лично се обадих на г-жа Корнелия Нинова и предложих да минем заедно през това. Но ми беше отказано”, заяви Борисов.

В отоговор на въпрос на ДПС той обясни, че в момента у нас има налични над 60 000 теста за коронавирус. „Имаме готовност и ресурс да закупим още, ако са сигурни. Много държави първоначално се хвърлиха да купуват големи количества, които се оказаха неточни. Сега се съдят и се чудят как да ги връщат“, поясни Борисов.

„Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени, благодарение на мярката 60/40“, подчерта още Борисов. И добави, че се подготвят още 170 млн. лв.

„Главната ни цел сега е да запазим парите за работещите, за пенсионерите“, категоричен бе премиерът. 

Регистрираните безработни от началото на април до момента са намалели близо три пъти, каза още Борисов. И бе категоричен, че рамката на мярката 60/40 е правилната и действа.

В изказване от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова кабинета да изготви по-ясен план за излизане от икономическата криза. Тя подчерта, че партията й е готова да „подаде ръка“ на управляващите. Според Нинова трябва да се увеличи потреблението, а това би било възможно само чрез повишение на доходите. Левицата призова още за предоставяне на безвъзмездни помощи от страна на държавата.

„Ние от ДПС оценяваме противоепидемиологичните мерки на този етап като добри. Те дадоха добър резултат в сравнителен план с другите държави“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Социално-икономическите мерки трябваше да са в няколко посоки – за запазване на работните места, за защита на най-уязвимата част от обществото, както и за подкрепа на ликвидността на фирмите. Всичко това трябваше да бъде подредено хронологично с оглед и на възможностите на бюджета. Засега според нас тези мерки са задоволителни“, посочи още той.

„В кризата България се показа като отговорна страна”, заяви депутатът от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Той призова политиците да спрат да обясняват, че нещата у нас вървят зле и да се съсредоточат върху това как да ги подобрят.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук