/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images

Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100 процента сигурни, заяви британският здравен министър

Случаите на мистериозно заболяване, свързано с Covid-19, което засяга деца, се увеличават в Обединеното кралство, пише Mirror. Заболяването се е появило едновременно с пандемията от коронавирус. За новата болест съобщиха вчера от британската здравна система NHS. До момента NHS разполага с информация за по-малко от 20 такива случаи, но въпреки малкия брой, експертите разглеждат случващото се като сериозна опасност.

Случаите имат характеристики на синдром на токсичен шок или болест на Кавазаки – рядко заболяване на кръвоносните съдове. Симптомите на заболяването са вътрешни възпаления, стомашни болки, треска, зачервен език и обриви.

Само някои от децата с подобни симптоми са дали положителни проби за COVID-19, така че учените не са сигурни дали тези редки симптоми са причинени от новия коронавирус или от нещо друго. Има починали, които не са страдали от други заболявания.

Британският здравен министър Мат Ханкок също призна, че вече има починали от новата болест.

„Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100 процента сигурни, тъй като някои от болните реагират отрицателно на тест за коронавирус”, каза Ханкок пред радио Ел Би Си.

Той е разпоредил да започне спешен преглед на медицинската документация за всички деца с вътрешно възпаление, които са били подложени на интензивно лечение през последния месец. Целта е възможно най-бързо да се установи какво предизвиква новата болест.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук