Учениците трябва да се върнат в училище единствено и само за Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас и изпитите след 7 клас. За това настоя в сутрешния блок на БНТ бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов.

Материалът, който трябва да бъде включен за изпитите след 7 и 12 клас, трябва да съдържа материал до началото на извънредното положение, за да няма притеснения за учениците, учителите и родителите.

Трябва да бъде прецизирано всичко относно подновяването на учебната година – учители, ученици, директори. Решението трябва да бъде добре премерено, както добре премина дистанционното обучение на 90% от страната ни, обясни Стаматов.

Той припомни, че в повечето градове електронното обучение беше реализирано много добре за 24 часа и това, което се дава на учениците, е възможно най-доброто в ситуацията, в която се намираме.

По думите му събирането на големи групи ученици на едно място е рисковано и прибързано. Държавните зрелостни изпити обаче са един форма за финализиране на обучението на децата. Те трябва да бъдат проведени в началото на месец юни и ако говорим въобще за връщане на ученици, то те трябва да се върнат за провеждане на изпити, по думите на Стаматов.

Според Стаматов за почивка на учителите и педагогическия персонал може да се говори през разгара на летните месеци, но дотогава всеки един от учителите трябва да предложи максимума от себе си на учениците.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук