Снимка: МС
Снимка: МС

Правителството обмисля вариант извънредното положение да бъде премахнато, но ограниченията да останат

По предложение на правителството се обмисля вариант извънредното положение да бъде премахнато, но ограниченията или поне част от тях да останат. За целта заповедите на здравния министър Кирил Ананиев ще бъдат облечени в нов закон. Така например в сила ще може да остане заповедта за затварянето на училищата и детските градини. За тях вече е ясно, че е възможно да се върнат към нормален ритъм само за кратко и то – частично.

Други действащите в момента заповеди на Кирил Ананиев, които може да бъдат удължени с нов закон, са: затварянето на моловете, задължителното носене на маски на обществени места, въвеждането на пропускателния режим и КПП-тата в областните градове.

Извънредното положение у нас беше въведено на 13 март със специален закон. Сега, когато 13 май наближава, властта обмисля отменянето му.

„Много от мерките са в този закон. Ако може, парламентът да приеме закон, който да включва само мерките. Да махнем думата извънредно положение”, заяви премиерът Борисов.

Ако това се случи, ще бъде възможно да се удължи действието и на други заповеди – за достъпа до парковете при определен ред, инвитро процедури при строги правила, както и за карантиниране на лица, които влизат на територията на България.

„Да продължат да бъдат легитимни и без извънредно положение. Виждате другите държави обикновено вървят две седмици след нас и накрая всички са около 12 май”, коментира премиерът.

 А управляващите вече обмислят варианти и за нови икономически мерки след 13 май.

„Ние работим и върху пакет от мерки, който ще трябва да действа след преминаване на кризисното положение и към постепенното възвръщане на нормална икономическа дейност, както и мерки към най-засегнатите бизнеси”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

А към момента правителството няма притеснения за финансовата стабилност на държавата.

„Ще издържат. Това е моята роля да направя така, че всички системи на държавата да продължат да работят и по време на кризисното положение и след това”, каза Горанов.

А в зависимост от развитието на болестта вероятно ще има и разхлабване на мерките.

От думите на премиера Борисов стана ясно, че вероятно около 9-ти май ще има развитие по темата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук