pixabay.com
pixabay.com

Възстановяването на работата на автошколите ще бъде поетапно – на 4 май са изпитите по теория, а на 11 май – по кормуване

От началото на май месец размразяват изпитите за кандидат-шофьорите, пише DarikNews.

Днес се е състояла среща в министерството на транспорта, на която е взето решение автошколите да възобновят работа, след като те бяха едни от първите, които бяха принудени да затворят като мярка срещу разпространението на Covid-19.

Очаква се и официална заповед министъра на транспорта, с която да се регламентира поетапното възстановяване на дейността им.

Към момента договорката е от 4 май да започнат изпитите по теория, а от 11 май да бъдат възстановени изпитите по кормуване. Нови групи курсисти ще стартират обучението си от 18 май. Това потвърди пред Dariknews.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Както Dariknews.bg първи съобщи, само преди няколко дни автоинструкторите анонсираха, че се готвят за протести на 6 май, тъй като са заплашени от фалити. Те поискаха рестарт на шофьорските курсове и изпитите, или държавата да им предложи подходящ механизъм за подпомагане.

Повечето от тях заявиха, че мерките 60/40 при тях не са подходящи, защото от два месеца нямат доходи, а реално инструкторите си стоят вкъщи и не получават никакви заплати. В същото време и много курсисти започнаха да си искат обратно парите, платени за курсовете, защото не могат да си ги довършат. Инструкторите сочеха за двоен аршин факта, че таксиметровите шофьори карат без да са спрени, докато автошколите бяха сред първите затворени заради епидемията – още на 17 март.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук