Снимка: МС
Снимка: МС

Това се разбра от разговор на Борисов с Макрон по телефона

България подаде документи заERM II. Това стана ясно от телефонния разговор на българския премиер Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон.

В рамките на разговора Борисов е благодарил, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

„Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, е казал още министър-председателят, съобщи пресцентърът на МС.

Борисов и Еманюел Макрон са обсъдили и актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на ЕС. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19″, заявил министър-председателят на България.

„Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата“, е изтъкнал премиерът Борисов. Той е бил категоричен пред френския президент, че днес, повече от всякога, е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите на ЕС.

В хода на разговора президентът Макрон е приветствал навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. Премиерът Борисов е пожелал успех на учените от институт в Монпелие, които са започнали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

„Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо“, е казал премиерът Борисов пред Макрон, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател е отбелязал, че и във времето на извънредните мерки на националните държави, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, принципите на демокрацията и правата на човека.

Премиерът Борисов е посочил още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент, допълниха от МС.

Премиерът Борисов е запознал френския президент Макрон с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемия от COVID-19. Министър-председателят е посочил, че текстилният бранш у нас от март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса. Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

По време на разговора са били обсъдени и отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство. „Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО“, е заявил премиерът Бойко Борисов. През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция, се посочва в съобщението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук