pixabay.com
pixabay.com

През вчерашния ден е извършено набиране на кръвна плазма от излекуван пациент и с нея е приложено лечение на болен. Тази сутрин той е бил афибрилен и в добро състояние. Това съобщи ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Междувременно на въпрос на „Телеграф медиа“ дали има информация за заразен в Разград от Националният оперативен щаб отговориха, че ще проверят тази информация.

В началото на седмицата Националният оперативен щаб обяви, че ще възложи на РЗИ-тата в Разград и Търговище по-активно да правят проби за коронавирус. Причината за това решение е  картата на заболеваемостта в страната, на която досега липсваха само тези две области.

„Картата на заболеваемостта наистина е много различна в отделните области. Ние всячески се опитваме да изчистим субективния момент в това нещо, а именно примерно ниска активност на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи. Дори и тази сутрин коментирахме за областите Разград и Търговище. Направихме наново справки и очертахме няколко препоръки, които да дадем на местните РЗИ-та за по-активно търсене и разширяване извън болниците, защото по последните кампанийни набирания в Разград имаме 90 проби, които са отрицателни“, обясни тогава Мутафчийски и добави, че на техен жаргон наричат такива места и случаи „заспиване“. Където има такова „заспиване“ в областите ние им обръщаме изключително внимание да бъдат по-активни, да търсят, за да не се окаже, че са пропуснали нещо. Друг акцент във вниманието ни са много активните области, каквито са Видин, Плевен, Кюстендил, София. Препоръките ни към тях са към активно туширане на възникналите огнища, допълни ген.-майор проф. Мутафчийски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук