Надявам се около Гергьовден с бизнеса да сме завършили втория пакет от мерки. За да стигнат като ликвидност до хората са нужни още няколко милиарда. Не знам дали звучи много или малко. Но ние, най-бедните, досега успяхме да не теглим заем. Имаме сериозен таван или буфер. Трябва да се направят няколко секторни програми и те да бъдат събрани заедно. Очакването е както бързо паднахме, така и бързо да се възстановим. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на NOVA по повод икономическите мерки за справяне с кризата заради пандемията.

По думите му достъпът до обезщетение за безработица не е както трябва и има дискриминация. „Трябва да се спазва общият ред – 12 месеца да получаваш обезщетение“, смята той. Също така според Димитров не е справедливо правото на борса на хора останали без работа да е през 3 години. „Хора, които са осигурявани на минимална заплата, сега получават 190 лева“, подчерта синдикалният лидер.

Що се отнася до хората, които се връщат от чужбина – 25 000 строители са се върнали, 8 000 от тях са регистрирани в Бюрата по труда, само те имат осигурителна история. За останалите не е ясно дали ще си намерят работа, а така стават потенциален криминален контингент. Нашето предложение е да се направят ваучери за храна на стойност прага на бедност, заяви Димитров.

На въпрос кога могат да се възстановят нещата след кризата, Димитров заяви, че оптимистичният вариант е 12 месеца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук