Снимка: МС
Снимка: МС
  • Автошколите също започват работа
  • Бяхме разпитвани от прокурори, призна премиерът
  • Превръщат мерките в закон, пада терминът „извънредно положение“

Отварят терасите на заведенията на открито, пускат басейните, махат КПП-та на Гергьовден, а автошколите възобновяват работата си. Облекченията съобщи премиерът Бойко Броисов на брифинг в МС заедно с представители на Националния оперативен щаб и министри от кабинета. 

Борисов започна брифинга със спекулациите, че Щабът е бил некомпетентен по темата като призова Тодор Кантарджиев да разкаже за всички му членове. За Мутафчийски той изтъкна, че е в първата тройка на хирурзите у нас и се е справил с една остра ситуация и нейното менажиране.

„Проф Мутафчийски е доктор на медицинските науки, той се занимава с организацията на дейността с коронавируса, той има опит, и за това се справи, а доста други лекари нямаше да се справят. Мъчно ми става, когато някой каже, че не се прави епидемиологичен анализ, в момента тези анализи се потвърждават и затова се даваме и за пример“, каза проф.Кантарджиев. За себе си, професор Кантарджиев, каза, че имал две специалности – „Микробиология“, и много други. „До сега съм мълчал, че са ни обиждали, дали разбираме или не, имаме потенциал да вършим още, каза още Кантарджиев.

Борисов определи като измисица, че Щаба е затворен. „Един опозоционен лидер каза, че Щаба е затворен, това е пълна лъжа“, отсече Борисов и изказа съболезнования на семействата на загиналите лекари. 

Премиерът благодари на всички, които спазват мерките и си стоят по домовете. „Благодарение на това сме на този етап, които сме днес“, каза Борисов. 

Относно курсовете за шофьори от утре може да работят. „Бяха при мен, поехме анагажимен. Макси, дезинфекция, както и дистанция всичко да се спазва“, каза Борисов.

От думите му се разбра, че се разрешват индивидуалните спортове. Борисов припомни, че от днес планините са отворени. „Ние се ръководим от едно нещо – броя на заболелите и броя на починалите“, каза Борисов и допълни, че тези мерки дават въздух да се щади и психическото състояние на хората. Всичко това се подкрепяло от Щаба. 

По настояване на Мутафчийски и плувните басейни ще бъдат отворени. Терасите на заведанията на открито също ще заработят. „Трябва да свикнем да живеем с вируса“, заяви преиерът. За терасите Мутафчийски каза, че всяка мярка която се предприема, трябва да бъде съобразена с обучение на персонала, и да се изгради култура на обслужване на клиентите. „Сигурността на клиентите, трябва да бъде гарантирана, масите да се разредят и да се работи на полурежим. Няма ясна информация, кога ще премине коронавируса и ще се учим да живеем и работим“, каза още генерала.

„Думите „извънредно положение“ създават стрес, в момента юристите работят и ме уверяват, че ще има закон да го променим“, каза още Борисов. Мерките, които правителството взима обаче ще бъдат напрвени в общ закон, за да продължи тяхното изпълнение. „Абсолютно единомислие с Щаба има с КПП-тата. Считаме, че изиграха много важна роля. Вече има определени места, където заграждаме улици, град, махала и по този начин ще продължим да действаме“, обясни Борисов и каза, че следобед на Гергьовден може да се махант КПП-тата. Само за София ще бъдат облекчени 200 полицаи. Общо за цялата страна 11 500 полицаи работят на КПП-тата.

Отностно детските градини не е имало разбирателство между Щаба и правителството. „Много са финансовите аргументи „за“, но още първия ден сме казали, че здравете и запазване на капацитета на болница е водещата цел“, припомни министър-председателят. Той обясни, че ще се наблюдава в Европа как върви пускането на яслите и детските градини и тогава ще се прецени у нас дали да се отворят. 

„За яслите и детските градини няма ясна информация как това ще се отрази на заразата, за децата рисковете за децата са по-малки, но тя може да се пренесе в семехйството. Когато има натрупани данни и в световен мащаб, тогава ще се преосмисли, тази мярка. Нямаме разногласие по другите мерки, и тяхното разхлабване“, допълни пък Мутафчийски.

Първоначално Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, защото се създавало паника. „Бяхме разпитвани от прокурори“, призна той. Но тук допълни, че е имало и единодушие за учениците учениците 7-12 клас и ще има организация за мерки и дистанция, за да продължат образованието си.

За СПА хотелите все още няма решение как ще работят. 

Относно завръщащи се българите Борсиов заяви: „Всички панически бягат да се лекуват в България. Оказа се, че като кихнеш тук веднага идва лекар. Външно министерство направиха чудеса, за да си върнем хората“. Той определи като „престъпление“ хората, които на границата не си признали, че са болни. „България е най-сигурна, България е най-хубава“.

Здравният инспектор Ангел Кунчев допълни, че хората пристигнали от Холандия със самолети през последните дни са издирени и тествани, има положителни сред тях. „Останалите са издирени и поставени под задължителна карантина“, увери той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук