Властите в Турция ще позволят връщане към нормалността за по-възрастните хора в страната. След месец и половина на изолация, пенсионерите в южната ни съседка най-сетне ще могат да излязат навън. Отпадането на ограничителните мерки ще влезе в сила от утре.

Новината за разхлабването на ограничителните мерки съобщи Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган. Забраната бе наложена преди 45 дни. Тя важеше за хора над 65-годишна възраст и за всички с хронични заболявания. Причината бе да се ограничи разпространението на COVID-19 в страната.

„Благодарни сме на нашите възрастни за това, че в продължение на 45 дни почти не излизаха от вкъщи, спазваха ограничителните мерки и с това подпомогнаха здравните власти, запазиха както своя живот, така и помогнаха за ограничаването на епидемията, при която вече се наблюдава спад. Разбира се, че има и оплаквания, 45 дни да се стои затворен вкъщи е трудно. Имайки предвид това и по препоръка на специализирания Научен съвет, в понеделник, след заседание на правителството, се предвижда да бъде разхлабена тази мярка, отнасяща се специално до възрастните над 65 години“, каза Калън.
Според близки до президентството източници не се предвижда изцяло отменяне на забраната за излизане от вкъщи на възрастните, а вероятно ще им се дава право да излизат за по няколко часа навън и в определен периметър. В тази насока били и препоръките на Научния съвет. Традиция е на байрама да се събират семейства, близки, да си гостуват, провеждат се специални молитвени ритуали в джамиите, посещения на гробищата и т.н., където се събират много хора.

„Възможно е забраната за излизане от вкъщи да продължи и в дните на Рамазан байрам. Отсега е рано да се каже конкретно. Ще зависи от ситуацията във връзка с борбата срещу коронавируса. След като бъдат взети препоръките на Научния съвет, ще бъдат обявени условията, при които ще премине Рамазан байрам“, посочи президентският говорител Ибрахим Калън. *фрогнюз

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук